Gentse Feesten starten vroeger en eindigen vroeger

gentse feesten

gentse feesten171ste editie van de Gentse Feesten brengt opnieuw een zeer divers programma

De Gentse Feesten 2014 worden opnieuw goede feesten. Veertien feestkernen, gratis muziek, theater, amusement en honderden grote en kleine culturele activiteiten maken van Gent van vrijdag 18 tot en met zondag 27 juli 2014 opnieuw de meest bruisende stad van de Lage Landen.

De Feesten groeien jaar na jaar in hun rol als cultureel volksfeest, met bijzondere aandacht voor ontdekking, experiment en creatie. De feestkernorganisatoren, de honderden culturele actoren en de Stad Gent slaan daarbij de handen in elkaar. Het resultaat, gebundeld in een handig Gentse Feesten magazine en op de website, is opnieuw een menu om van te smullen.

NIEUW: Feesten starten vroeger en eindigen vroeger.

De Gentse Feesten starten dit jaar op vrijdag in plaats van op zaterdag en ze stoppen op zondag in plaats van op maandag. Vrijdag was altijd al feesten met de handrem op met onder andere de officiële openingsreceptie. Nu kunnen alle organisatoren op vrijdag 18 juli vanaf 20 uur een hele avond programmeren. Heel wat organisatoren zorgen zelfs voor een typisch Gentse avond met onder andere Gorki (Bij Sint-Jacobs), The Shakers en Biezebaaze (Sint-Baafsplein) en Hermitage (François Laurentplein). Vaste waarden in het programma zoals de Dag van de Lege portemonnees en de Kaarskensstoet vallen nu dus op zondag in plaats van op maandag.

NIEUW: Langere nachtrust voor bewoners

Niet alleen start en stopt de tiendaagse vroeger, ook het feestgedruis wordt ’s nachts vroeger beëindigd. De muziek stopt overal om half drie ’s nachts, de bars sluiten om drie uur. Een dergelijk evenement organiseren in een stadscentrum zorgt voor heel wat hinder. De Stad Gent komt door deze maatregel tegemoet aan de vraag van de bewoners om meer rekening te houden met hun nachtrust. Twee feestkernen wijken af van die regel. Bij Sint-Jacobs en de Vlasmarkt mogen doorgaan tot respectievelijk 5 uur en 8 uur. Op de laatste ochtend zelfs tot 8 uur (Bij Sint-Jacobs) en 10 uur (Vlasmarkt).
In het kader van leefbaarheid versus feestbaarheid zal de Stad Gent opnieuw inzetten op de welkom/afscheidborden aan de rand van de Gentse Feestenzone.

NIEUW: Inzetten op namiddagprogrammatie

Het stadsbestuur wil naast de avond –en nachtprogrammatie ook inzetten op meer middagprogrammatie. Het nieuwe subsidiereglement beloont dan ook initiatieven in de namiddag, activiteiten voor het hele gezin en in het bijzonder voor kinderen en jongeren en kleinschaligere programmatie.

NIEUW: Gratis openbaar sanitair

Het stadsbestuur denkt aan het comfort van bewoners en bezoekers en zorgt dit jaar voor het eerst voor een volledig gratis sanitair aanbod Tijdens de Feesten kan iedereen GRATIS terecht onder de Lakenhalle (9-4 uuur tijdens de week), in de Bibliotheekstraat (24/24u), in de Stadhuissteeg (9-4 uur), in het Vleeshuis (9-4 uur), onder de Sint-Michielhelling

(7-6 uur), onder de stadshal (7-4 uur) en op 22 locaties verspreid over de Feestenzone (toiletwagens). De toiletten in de Stadhuissteeg en de toiletwagen in de Bibliotheekstraat zijn er speciaal en uitsluitend voor vrouwen.

Om wildplassen maximaal het hoofd te bieden, worden nog eens 75 plaszuilen (met telkens 4 urinoirs) verspreid over de Feestenzone. Bij het bepalen van de locaties van de plaszuilen is extra aandacht uitgegaan naar de zones tussen de Feestenkern en de parkings of aanknopingspunten voor openbaar vervoer. Water-link doet trouwens ook dit jaar tal van inspanningen om geurhinder en verstoppingen vanuit het rioleringsstelsel te voorkomen en snel te verhelpen.

Ook voor mensen met een beperking is er extra aangepast sanitair.

Gentse Feesten Magazine

Roularta Media Group nv en de Dienst Evenementen en Feesten realiseerden het officiële Gentse Feesten Magazine. Het werd opnieuw een magazine met reportages, het volledige programma, een stadsplan en andere praktische informatie in vierkleurendruk en met glanzende kaft.

Het magazine (oplage 51.000 exemplaren) ligt vanaf 11 juni tegen 2 euro te koop in onder andere de Stadswinkel in de Raadskelder van het belfort, het infokantoor van Dienst Toerisme, Delhaize Gent, Mediamarkt Zwijnaarde, Gent en Oostakker, en in honderden krantenwinkels in Vlaanderen.

Dat magazine is tijdens de Gentse Feesten ook te koop in de infohal van de Gentse Feesten (Botermarkt 1 – Gent, voor het stadhuis).

Website en sociale media

De laatste jaren is de website van de Gentse Feesten www.gentsefeesten.be uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor feestvierders. De website heeft in eerste instantie als doel bezoekers en potentiële bezoekers van de Feesten te werven en te informeren over het programma.

Wie tijdens de tiendaagse dagelijks op de hoogte wil blijven van de Gentse Feesten, kan zich abonneren op de Gentse Feesten nieuwsbrief. Abonnees ontvangen tijdens de Gentse Feesten dagelijks een e-mail met een aantal reportages over de Gentse Feesten, nieuws van de organisatoren en stadsdiensten, eventuele wijzigingen in het programma enz. Abonneren op de nieuwsbrief kan via de website www.gentsefeesten.be.

De Gentse Feesten kunnen ook gevolgd worden op facebook (facebook.com/gentsefeesten) en twitter (@GFGent – #GF14).

Mediapartners AVS en Radio 2

De Stad Gent sloot opnieuw een overeenkomst met VRT Radio 2 Oost-Vlaanderen en AVS regionale televisie voor de promotie van de Gentse Feesten.

Radio 2, Feest mee! De grootste familie van Vlaanderen pakt ook dit jaar uit op de Gentse Feesten. Tusen 16 en 18 uur presenteren zes bekende Gentenaars het programma Avondpost met Dirk Ghijs vanuit de feestenstudio aan het stadhuis. Het wordt een komen en gaan van bekende stadsgenoten die hun hart hebben verloren aan de mooiste periode van onze stad. Wim Ballieu laat de luisteraar smullen van wat men zeker moet proeven op de Gentse Feesten. De luisteraar van Radio 2 Oost Vlaanderen kan elke dag een luxe-hotelovernachting winnen in de Feestenzone.
Radio 2 op de Gentse Feesten: van zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 juli , elke dag vanaf 16 uur vanuit de feestenstudio aan het stadhuis en te volgen op FM 98.6 of via www.radio2.be.

AVS, regionale televisiepartner! AVS maakt elke dag, van zaterdag 19 tot en met maandag 28 juli, een Gentse Feestenmagazine over het verloop van de Gentse Feesten 2014. Dagelijks, van zaterdag 19 tot en met maandag 28 juli, wordt dit magazine op AVS vertoond, na het dagelijkse journaal. Ook deze editie van de Gentse Feesten zullen de dagelijkse uitzendingen van het Gentse Feestenmagazine ondertiteld worden via teletext pagina 888 op AVS.

Suburban, exclusieve aanbieder van Gentse Feesten merchandising

De Gentse firma Suburban wordt de volgende drie jaar de exclusieve partner voor de merchandising van de Gentse Feesten. Het bedrijf brengt een productengamma uit dat bijna volledig bestaat uit organisch katoen of gerecycleerd materiaal en drukt alles op een milieuvriendelijke manier in een eigen ecologische zeefdrukkerij. Suburban staat garant voor een mooi en kwalitatief kledingaanbod en zal flexibel inspelen op vraag en aanbod. De artikelen zullen te koop zijn via de webshop www.gentsefeestenshop.be of in de Stadswinkel in de Raadskelder van het belfort en bij Suburban. Tijdens de Gentse Feesten zijn er extra verkooppunten op de Korenmarkt, in de Belfortstraat en op de Botermarkt.

Programma Evenementen en Feesten

De Dienst Evenementen en Feesten organiseert traditiegetrouw opnieuw enkele activiteiten tijdens de Gentse Feesten.

Vuurwerk op zondag

In samenwerking met MiramirO organiseert de Dienst Evenementen en Feesten op zondag 20 juli om 23 uur opnieuw een klank- en lichtspektakel aan Portus Ganda. Gentse Singer-songwriter Sioen componeerde de muziek.

Aperitief- en theeconcerten

Dagelijks vindt in de binnentuin van het Sint-Bavo een aperitief (van 11 tot 13 uur) en theeconcert (16 tot 18 uur) plaats.

Zondag 20 juli – Gunther Neefs en begeleiding

Maandag 21 juli – Liliane Saint-Pierre en begeleiding

Dinsdag 22 juli – Frank en Christel Galan

Woensdag 23 juli – Luc Caals en Willy Sommers

Donderdag 24 juli – Jo Vally en begeleiding

Vrijdag 25 juli – Andrei Lugovski en Lindsay

Zaterdag 26 juli – Laura Lynn en Matthias Lens

Zondag 27 juli – Mieke en Garry Hagger

Aperitiefgesprekken onder leiding van Nico Burssens

Nico Burssens ontvangt van zondag 20 tot en met zondag 27 juli dagelijks om 13 uur een praatgast in de Lakenhalle.

Zondag 20 juli – Pascale Platel

Maandag 21 juli – KAA Gent, voetbal in de stad

Dinsdag 22 juli – Erika Pauwels

Woensdag 23 juli – popkoning Jean-Pierre Maeren

Donderdag 24 juli – Johan Soenen (herdenking WO I)

Vrijdag 25 juli – kunstenpanel Johan Van De Wiele, Doreen Gaublomme en Nathalie De Neve

Zaterdag 26 juli – Alain Remue

Zondag 27 juli – Lily Castel

Stoeten: Parade en Stroppenomgang

Op zaterdag 19 juli om 14 uur stelt een bonte stoet van Gentse Feesten organisatoren zich aan het publiek voor. Met veel muziek, kleur en plezier wordt een stoet gevormd door het centrum van Gent.
Parcours: Kraanlei, Sint-Veerleplein, Groentenmarkt, Hoogpoort, Belfortstraat, Botermarkt, E. Braunplein, Cataloniëstraat, Sint-Baafsplein, Maaseikplein, Bisdomplein (ontbinding).

Een jury, verspreid langs het parcours, beoordeelt alle deelnemende groepen en verdeelt 11.500 euro prijzengeld. Ook de toeschouwer kan zijn stem uitbrengen en op die manier de groep met de meeste stemmen 1.000 euro extra schenken.

Vrijdag 25 juli herdenkt de Gentse Feesten de opstand van de stroppendragers tegen de zoveelste belastingheffing van Keizer Karel uit de 16de eeuw met een historische rondgang. Niet langer bang, maar met eigenwijze trots doen de Gentse Stroppendragers deze boetetocht van 3 mei 1540 nog eens over. De rondgang, start om 20.30 uur aan het Gravensteen en volgt het volgende parcours: Sint-Veerleplein, Kraanlei, Zuivelbrug, Groot Kanonplein, Vrijdagmarkt, Kammerstraat, Belfortstraat, Hoogpoort, Groentenmarkt, Sint Veerleplein, Gravensteen.

Bal 1900

Op zondag 27 juli wordt de Kouter omgetoverd tot een Bal 1900 en is de toeschouwer getuige van het statige plein in al zijn glorie. Groepen die wensen mee te dansen kunnen zich zondag 27 juli inschrijven tot 18 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here