Hagelschade Evergem update aangiftes

hagelstenenIn de nacht van zondag 8 op maandag 9 juni was er een onweer met een felle hagelbui. Een groot deel van Evergem werd zwaar getroffen en heel wat inwoners hebben schade aan hun huis, hun auto of in de tuin. Tal van inwoners en zelfstandigen hebben de afgelopen uren en dagen aangifte gedaan. Een stand van zaken op dinsdag 10 juni omstreeks 19 uur.

Bij de meesten is er schade aan de auto. Daarnaast zijn er ook veel veranda’s en dakramen beschadigd. Naast particulieren, zijn er ook heel wat bedrijven getroffen. Er was ook schade aan een aantal publieke gebouwen.

Schadegevallen die niet door de verzekering gedekt worden, kunnen doorgegeven worden via de Dienst Noodplanning. De gemeente verzamelt alle schadegevallen en dringt er op aan bij Binnenlandse Zaken om het onweer op het grondgebied van onze gemeente als ramp te erkennen. Pas dan kan er onder bepaalde voorwaarden een tussenkomst zijn van het Rampenfonds.

Voor een latere vergoeding van de schade is het alvast belangrijk om nu zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen (foto’s, facturen van herstellingen, getuigenverklaringen…).

Aangifte schade tot 18 juni
Particulieren en zelfstandigen kunnen nog tot en met woensdag 18 juni worden ingediend bij de Dienst Noodplanning in het Administratief Centrum Gemeentehuis, Fortune De Kokerlaan 11, 9940 Evergem, tel. 09 216 05 28 of via het Digitaal loket op www.evergem.be/noodplanning. Voeg minstens één foto toe aan de aangifte.

Schade aan gewassen bij landbouwers
Alle landbouwers worden individueel aangeschreven. Zij ontvangen vrijdag 13 juni een brief met de nodige info en een speciaal formulier voor de aangifte van schade aan gewassen.

Enkele cijfers

• Via het Digitaal loket dat het gemeentebestuur maandagochtend opende, zijn er al meer dan 2.267 schadegevallen gemeld.
• De brandweer heeft op twee dagen, dag en nacht, ongeveer 300 interventies uitgevoerd.

Wat met puin en afval?
Er zijn extra maatregelen genomen om de getroffen inwoners van hun afval af te helpen. Met de meeste zaken mag men gratis terecht op het recyclagepark:
– Harde plastics zoals tuinmeubelen, dakgoten …
– Eternitplaten
– Glasafval en vlak glas

Vanaf donderdag 12 juni kan men op het containerpark ook gratis terecht met dakpannen en leien (zonder asbest!); tot eind juni.

De Milieudienst meldt nog als tip dat wie herstellingen laat uitvoeren, bijvoorbeeld de vervanging van een ‘velux’raam, eventueel in de offerte kan laten opnemen dat het beschadigde venster wordt meegenomen door de hersteller.

Meer informatie vindt men bij de nieuwsberichten op www.crisiscentrum.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here