Zes weken regen in het Pajottenland

hagelbol dilbeek

hagelbol dilbeekZes weken regen in het Pajottenland als we de weerspreuken mogen geloven. Iedereen heeft het vandaag over de hagelbollen die eergisteren over grote delen van het Pajottenland vielen. Maar niemand viel het op welke Heilige er op 8 juni zijn feestdag viert? Ik hoor velen zich al afvragen wie dat wel zou kunnen zijn?

Het is een Heilige die er eventueel verantwoordelijk zou voor zijn dat we de volgende zes weken in nattigheid kunnen doorbrengen. Gaat er een lichtje branden? inderdaad Sint-Medardus. Want wat zegt de weerspreuk althans volgens de overlevering van het oude volksgeloof? “Valt op Sint-Medardus regen, ge houdt hem in geen zes weken tegen”. Dus als het van deze heilige afhangt dan staat er ons nog iets te wachten in de komende zes weken.

Maar wie is die Heilige eigenlijk? Wij zochten het voor U op: De heilige Medardus (Salency, 456 – Noyon, 8 juni 545) was van adellijke afkomst en een broer van de H. Gildardus, die bisschop van Rouen was. Medardus werd priester gewijd in 489 en werd bisschop van Vermand in 530. Hij verplaatste de zetel van het bisdom in 531 naar Noyon. In 532 werd hij ook bisschop van Doornik; deze 2 bisdommen bleven samen tot in 1146. Hij legde koningin Radegundis de sluier op en was een van de meest geëerde bisschoppen van zijn tijd. Volgens de legende werd hij als kind tegen de regen beschermd door een zwevende engel.

Zijn feestdag is op 8 juni. Medardus wordt aanroepen tegen slecht weer, tegen gevangenschap, onvruchtbaarheid en tandpijn en voor een goede oogst en goed weer. Hij is de patroon van de Duitse stad Lüdenscheid, van de brouwers, van de gevangenen, van de schermmakers en van de wijngaarden.In de iconografie wordt deze heilige lachend en met een hart in de linkerhand afgebeeld.Laat ons hopen dat onze “vriend” zich schromelijk vergist en we geen zes weken in de regen moeten doorbrengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here