Hagelbui Stand van zaken – update 9 juni 19.20 uur

hagelstormStand van zaken – update maandag 9 juni 19.20 uur. Schade hevige hagelbui in de nacht van 8 op 9 juni.

In de nacht van zondag 8 op maandag 9 juni was er een onweer met een felle hagelbui. Een groot deel van Evergem werd zwaar getroffen en heel wat inwoners hebben schade aan hun huis, hun auto of in de tuin.

Bij de meesten is er schade aan hun auto. Daarnaast zijn er ook veel veranda’s en dakramen beschadigd. Naast particulieren, zijn er ook heel wat bedrijven getroffen. Er was ook schade aan een aantal publieke gebouwen. De getroffenen worden opgeroepen om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun verzekeringsagent.

Op dinsdag 10 juni is er een overleg met de Land- en Tuinbouwraad, om een zicht te krijgen op de schade aan land- en tuinbouwgewassen.

Schadegevallen die niet door de verzekering gedekt worden, kunnen doorgegeven worden via de Dienst Noodplanning. De gemeente verzamelt alle schadegevallen en dringt er op aan bij Binnenlandse Zaken om het onweer op het grondgebied van onze gemeente als ramp te erkennen. Dan kan er een tussenkomst zijn van het Rampenfonds.

Voor een latere vergoeding van de schade is het alvast belangrijk om nu zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen (foto’s, facturen van herstellingen, getuigenverklaringen…).

Via het Digitaal loket dat het gemeentebestuur maandagochtend opende, zijn momenteel reeds meer dan 1100 schadegevallen gemeld.

Melden van schade
Schade die is veroorzaakt door de hagelbui vannacht kan worden gemeld aan de Dienst Noodplanning in het Administratief Centrum Gemeentehuis, Fortune De Kokerlaan 11, 9940 Evergem, tel. 09 216 05 28 of via het Digitaal loket op www.evergem.be/noodplanning.

Nieuwe onweerszone verwacht
In de loop van de avond en nacht wordt er opnieuw een onweersbui verwacht over België. Het is onvoorspelbaar welke regio er getroffen zal worden, maar men kan best de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Probeer in de mate van het mogelijke de auto, tuinmeubelen, … binnen te zetten.

Meer informatie vindt men bij de nieuwsberichten op www.crisiscentrum.be

Update 22.03 uur Frank Deboosere ‏@frankdeboosere Onweerscel nabij Amiens kan rond middernacht W-Vl en de kust bereiken.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here