België boven op De Muur van Geraardsbergen

podium heren rb de muur bs

podium heren rb de muur bs

24-jarig talent Jelle Brackman blijft in finale twee Nederlanders voor en wint tweede opeenvolgende keer Red Bull De Muur

Kasseien? Check! Steile klim? Check! Toeschouwers? Check! Net geen 100 fietsfanaten verzamelden afgelopen zaterdag in het anders zo rustige Geraardsbergen voor een confrontatie op de legendarische Muur, hét monument uit de Vlaamse wielergeschiedenis. Doel was uit te maken wie het snelst de beruchte kasseistrook zou opstormen. Voor het eerst konden ook teams deelnemen en met Nick Nuyens, Edwig Van Hooydonck, Seppe Smits en JIM VJ Vincent Banic stonden ook enkele bekende, gevleugelde en minder gevleugelde klimmers aan de start. Na een dag vol explosieve sprints was het net als vorig jaar de 24-jarige Jelle Brackman uit Erondegem die met een tijd van 32.19 seconden de beste klimmer bleek. De Oost-Vlaming bleef in een zinderende finale Dave Van Der Kooij en Dennis Ebert, twee Nederlandse deelnemers, voor. Jelle Brackman mag zich opnieuw een jaar lang koning van De Muur noemen en ontvangt bovenop zijn titel een geldprijs van 750€. Winnaar bij de vrouwen werd de 36–jarige Kristien Nelen uit Essen. Bij de teams ging de overwinning naar ‘Vadde Vooruit’, een ploeg uit de regio Antwerpen.

Jelle Brackman ontving uit handen van profrenner Nick Nuyens – winnaar van de laatste Ronde van Vlaanderen waarin De Muur opgenomen werd – een authentieke kassei uit de Muur. “Moe, maar enorm blij”, aldus de winnaar in een eerste reactie net na de finish. “Ook opgelucht, want het was een lastige wedstrijd. Ik wist dat de start heel belangrijk zou zijn en sowieso was iedereen super nerveus, wat het gevaarlijk maakt. Maar die start ging goed voor mij dus ik voelde meteen dat ik een goede kans maakte. Uiteraard start je altijd met de ambitie om te winnen, maar een race moet toch gereden worden, dus het was vol gas tot het einde. De Nederlandse jongens kwamen heel sterk voor de dag, maar uiteindelijk haalde ik het. Red Bull De Muur is zonder meer een geweldig initiatief. Volgend jaar ben ik er zeker opnieuw bij om mijn titel te verdedigen.”

Dennis Ebert, winnaar van Red Bull De Muur 2012 en vorig jaar runner up, strandde ditmaal op de derde plek. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Dit is balen. Jelle was meteen heel goed weg, terwijl mijn start net iets minder was, dus ik moest meteen corrigeren. Daarbovenop maakte ik een stuurfout, en dan weet je in principe dat het over is. In deze sprint heb je maar 300 meter, dus elk foutje wordt onmiddellijk afgestraft. Maar proficiat aan de winnaar en aan mijn landgenoot Dave die tweede werd: ze waren echt wel sterk. Ik had op voorhand gezegd: winnaar in 2012, tweede in 2013, dus dat wordt derde in 2014. Jammer genoeg is die voorspelling uitgekomen. Maar het blijft een fantastisch event, waarvoor de aandacht steeds groeit. Ik ben dus volgend jaar zeker opnieuw van de partij.”

Nick Nuyens was voor het derde jaar op rij een aandachtige toeschouwer: “De ‘koersfiets’ grijpt net als vorig jaar de macht. Wat niet betekent dat een racefiets voor dit type wedstrijd automatisch in het voordeel is. Je moet gewoon kiezen voor de fiets die je het beste ligt en zo hard mogelijk de Muur op knallen. Mooi wel om te zien dat het evenement groeit en aan belangstelling wint. Niet alleen qua deelnemers, maar ook qua toeschouwers. De mensen bleven de hele dag aanwezig en ook voor de prijsuitreiking hier aan de kapel zag ik nooit zoveel volk. Mooi, want De Muur van Geraardsbergen verdient die aandacht. Wat mij betreft is deze sprintwedstrijd absoluut een blijver.”

Edwig Van Hooydonck, die meereed met het Sporza-team, draagt de wedstrijd een warm hart toe: “Een heel mooi initiatief, deze Red Bull De Muur. Het is belangrijk om De Muur, toch een monument in de Belgische wielergeschiedenis en zo vaak scherprechter in de Ronde, op de kaart te houden. Zelf heb ik uiteraard geweldige herinneringen aan De Muur. Wie hier ooit in de kopgroep van de Ronde Van Vlaanderen die uitzinnige massa voorbijgereden heeft, vergeet dat nooit. De Muur is en blijft een mythische berg in Vlaanderen, die hopelijk ooit opnieuw zijn plaats krijgt in een grote wielerwedstrijd als de Ronde.”

Ook Seppe Smits reed De Muur op, zowel individueel als in het team van ‘The Bulls’, samen met collega-Red Bull atleten Christophe Tack, Kenneth Tancré en Fred Bouvy: “Respect, man! Ik ben uiteraard geen getrainde fietser – als ik duurtraining doe om de conditie op te bouwen, probeer ik mijn knieën zoveel mogelijk te sparen – maar wat sommige gasten hier vandaag laten zien, is ronduit indrukwekkend. Ik was er vandaag puur voor de fun bij. Echte verwachtingen had ik dus niet, maar mijn tijden vielen best mee. Al blijft het specialistenwerk. En hard afzien. Je moet het zelf doen om te beseffen hoe zwaar dit is. ”

JIM VJ Vincent Banic reed De Muur in totaal driemaal op. Niet slecht voor iemand die voor de wedstrijd dacht de laatste meters met de fiets aan de hand te zullen moeten doen. Na afloop zat hij wel stikkapot: “Su-per-cool event! Kort maar krachtig. Driehonderd meter alles geven en dan bam, gedaan. Ik ben absoluut geen fietsfanaat, maar dit is pure fun. Een 100% adrenalinekick. Maar wel ongelofelijk zwaar. Ik ben echt kapot gegaan op die laatste strook. Gelukkig krijg ik hier ondersteuning van de Red Bull dames, want ik heb echt rubberen benen. Reken echter maar op mij voor volgend jaar, want dan ben ik er met veel plezier opnieuw bij!”

Explosiviteit

Red Bull De Muur is een korte, maar explosieve sprint waarbij de deelnemers in een race tegen de klok de laatste 300 meter van De Muur beklimmen aan een maximaal stijgingspercentage van 20%. Men is vrij in de keuze van fiets: zowel racefietsen, mountainbikes als crossfietsen zijn toegelaten. Elk van de 99 deelnemers kreeg 1 kans om een tijd neer te zetten, waarna de 48 snelste doorgingen naar de ’s nachts bij kunstlicht verreden finale. Daarin schoven de eerste drie van elke heat door naar de volgende ronde tot zes renners overbleven voor de finale, die uiteindelijk gewonnen werd door Jelle Brackman in een tijd van 32.19.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here