N-VA onderhandelt met CD&V voor Vlaamse Regering

bart de wever

bart de weverN-VA-voorzitter Bart De Wever heeft CD&V rond de tafel gevraagd met het oog op de vorming van een nieuwe Vlaamse Regering. De gesprekken starten na het verlengd weekend. Kris Peeters (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) nemen elk voor hun partij de leiding van de onderhandelingen op zich. Bart De Wever zelf zet ondertussen zijn rol als federaal informateur verder.

“Ik heb verkennende gesprekken gevoerd met alle Vlaamse partijvoorzitters om te onderzoeken welke stabiele meerderheid de basis kan vormen voor een logische en coherente Vlaamse regering”, verduidelijkt Bart De Wever. “Op basis daarvan heb ik voldoende inhoudelijke convergenties gevonden tussen CD&V en N-VA om onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering op te starten.”

Duidelijke keuzes

Die volgende regering staat voor grote uitdagingen. “We gaan duidelijke politieke keuzes moeten maken en prioriteiten stellen: zowel op het vlak van besparingen als op het vlak van investeringen”, verklaart Geert Bourgeois. Hij wijst bijgevolg op de noodzaak om zuinig en efficiënt te besturen. “We willen het Vlaamse overheidsapparaat nu in een tweede fase verder afslanken. De overheid moet het goede voorbeeld geven. Het overheidsbeslag moet naar beneden in dit land.”

Beide partijen bieden volgens Bourgeois ook de beste garantie op begrotingsdiscipline. “De budgettaire uitdaging die vervat zit in de zesde staatshervorming zal een nieuwe besparingsoperatie vergen. Maar we hebben in het verleden al bewezen dat we dit kunnen. En dat zijn we ook nu vast van plan”, besluit hij.

Nieuw industrieel beleid

De volgende Vlaamse regering zal ook fors moeten investeren in innovatie, scholenbouw, de zorgsector en de mobiliteitsinfrastructuur. Dat vereist dan weer groei en jobs: dé grote uitdagingen voor de komende jaren, aldus Kris Peeters. “Met een ondernemingsvriendelijk beleid kunnen we opnieuw meer economische groei realiseren en kunnen ondernemingen in de private sector opnieuw jobs creëren. Alleen met een hogere economische groei kunnen we onze welvaart en het welzijn van 6,5 miljoen Vlamingen beschermen en versterken.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here