Heropening Sarmacomplex Gent Korenmarkt

gentDeze week viert Redevco in aanwezigheid van de Gentse burgemeester de voltooide herontwikkeling van het voormalige Sarmacomplex op de Korenmarkt in Gent. Het oude Sarmacomplex gelegen tussen de Donkersteeg, Korenmarkt en Kortemunt, dateert van 1960 en sloot in 1997 definitief de deuren. Op dat moment was slechts de helft van het gebouw in gebruik door winkeliers. Het complex was dringend aan vernieuwing toe.

De eerste herontwikkelingsconcepten werden samen met de Stad uitgewerkt vanaf 2007. Redevco diende in 2009 de eerste bouwaanvraag in, maar deze werd na beroep afgewezen bij de bestendige deputatie. Twee jaar later werd een aangepaste aanvraag ingediend.

In 2012 startten de gefaseerde werken om de volledige site aan te pakken. Het gebouw werd volledig gestript terwijl de authentieke trapgevel moest blijven staan.

Filip de Bois, Portfolio Director bij Redevco: “Het was een project van lange adem en we zijn blij dat we de herontwikkeling in een goede verstandhouding met de stad en buurtbewoners hebben kunnen afronden. Het gebouw is vandaag na 17 jaar eindelijk weer volledig bezet met een goede huurdersmix waardoor de commerciële verbinding van de Veldstraat naar de Kortemunt opnieuw verzekerd is”

Het complex van 11.800 m² telt 5 verdiepingen met 8 huurders. Hema bleef tijdens de werken operationeel en werd zelfs uitgebreid. Op de luifel kwam een aantrekkelijk terras voor de coffeeshop van Hema. Casa en Blokker openden hun nieuwe winkels in augustus 2013 in de kelderverdieping. Op het gelijkvloers keerden Hans Anders, Damass en ICI Paris XL terug. Basic Fit heeft een vestiging op de bovenste verdieping. Media Markt opent op 4 juni haar nieuwe winkel van 5.500 m² op de eerste en tweede verdieping.

Aan de andere kant van het complex in de Hoogpoort zijn 5 moderne laag-energieappartementen gebouwd (E-peil 60). Het penthouse van 133 m² kijkt uit op de torens van Gent, het Gravensteen en een nieuw aangelegd groendak.

Het project had ook een sociale insteek: Het Gents OpleidingsCentrum voor Ambachten (GOCA), dat opleidingen organiseert voor de tewerkstelling van vaklui in de socioculturele en economische sector, ontwierp een bronzen embleem dat nu bovenaan de gevel langs de Kortemunt hangt.

De herontwikkeling gebeurde in samenwerking met Abscis architecten, studiebureau Technum, veiligheidscoördinator IBEVE, firma Fraeye voor de stabiliteitswerken, AT Osborne voor het projectmanagement, alles werd uitgevoerd door algemene aannemer Denys,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here