Ontmoeting met Pieter Breugel in Itterbeek

breugel1
Afgelopen zondag 1 juni kon je in en om Itterbeek terecht voor een ontmoeting met Pieter Breugel. In en rond het Sint-Annakerkje in Pede (bekend van het schilderij “Parabel der Blinden”) kon je vanaf 14u terecht voor allerhande activiteiten die verband hielden met Breugel.

In het Sint-Annakerkje kon je kennismaken met Pieter Breugel in levende lijve gekleed in de klederdracht van die tijd. Hij vertelde daar hoe hij leefde, en hoe hij de gebeurtenissen in zijn schilderijen verwerkte. Ook had hij het even over de beeldenstorm die ontstond in Steenvoorde naar aanleiding van het oprukkende protestantisme. Voorwaar een schitterende Pieter in de persoon van Albrecht De Schrijver.

Op het grasplein rond het Sint-Annakerkje stonden ook verschillende volksspelen opgesteld met de bedoeling deze ook effectief te spelen. Onder de lustige deuntjes van de groep “Madingma” zagen we vooral de jeugd de verschillende volksspelen uitproberen.

Voor de sportievelingen was er een wandeling voorzien. Klassieke Breugelwandeling over een afstand van 7km of de kleine Breugelwandeling van slechts 1km. De klassieke Breugelwandeling duurde ongeveer 3 uur. De kleine wandeling 45 min en deze vertrok telkens aan het kerkje om het kwartier.Beide wandelingen stonden onder leiding van ervaren gidsen.

Zelf kozen we ervoor om de huifkarrentocht uit te proberen. Deze vertrok telkens om het uur en duurde ongeveer 45 min. Ook op de huifkar had men een gids voorzien en zo kwamen we te weten waar het ouderlijk huis van Michaël Van Droogenbroeck (VRT reporter) zich bevind alsook de woning van de familie van Thilo (bekend van de “Persgroep”).

bij de terugkeer kon er nog uitgestapt worden ter hoogte van huisnummer 9 in de Rollestraat waar men nog een echte hoefsmid een paard kon zien beslaan. Niet alleen de huifkar kwam daar voorbij, maar ook beide wandelingen. Iedereen die dat wou kon de smid dus aan het werk zien.

In de filmbus die opgesteld stond achter het kerkje kon men terecht voor de film Breugel in het Pajottenland. Een mooie film over het verleden en het heden van het Pajottenland.

In de Sint-Pieterskerk in Itterbeek waren ook geleide bezoeken voorzien ondersteund met orgelintermezzo’s en tenslotte nam ook de brouwerij Timmermans in het dorpscentrum van Itterbeek deel aan de festiviteiten.

Je kon er deelnemen aan een geleid bezoek in de brouwerij en in plaats van de normale 6€ betaalde je dit keer maar 4€. Maar daar kreeg je dan ook wel iets voor in de plaats. allereerst de dvd “Breugel in het Pajottenland” en ook natuurlijk nog het proeven van de verschillende (streek)bieren die daar gebrouwen worden.

Omstreeks 18u werd het evenement beëindigd en keerden de talrijke bezoekers moe maar tevreden terug naar 2014 en hun eigen woning. Meer weten over Breugel neem dan contact op met Dienst Cultuur en Toerisme Dilbeek op de volgende link: www.toerismedilbeek.be

breugel2

breugel3

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here