Kristien Hemmerechts zorgt voor storm in glas water te Dilbeek.

dilbeekOmwille van het eigengereide optreden van de voorzitter van de Dilbeekse Cultuurraad is er een lichte vorm van verontwaardiging door de Dilbeekse gelederen getrokken.

De beslissing van de voorzitter en een onvolledig bestuur van de cultuurraad om Kristien Hemmerechts uit te nodigen op de 11-juli viering als gastspreker was voor iedereen een brug te ver. Dat dit niet zomaar zou passeren wist zowat iedereen… behalve de voorzitter en zijn bestuur.

Uiteindelijk liet de voorzitter via een schriftelijk schrijven aan Kristien Hemmerechts weten dat hij voor zijn beurt had gesproken. Ook dat ze niet verkozen was als gastspreker. Dit was dan weer koren op de molen van de schrijfster om een “mooi” artikeltje over de Vlamingen te plaatsen op haar blog en dan meer bepaald over de Dilbeekse Vlamingen.

Uitnodiging “herroepen” schrijft Kristien Hemmerechts op haar weblog

Ik nam me voor mijn meest hoffelijke voetje voor te zetten en ervoor te zorgen dat iedereen met een goed gevoel aan de receptie kon beginnen. Ik stelde de organisator van mijn voornemen op de hoogte, er werden praktische afspraken gemaakt, en daarmee leek de zaak rond.

Dat was buiten de waard gerekend. Mijn aangekondigde gastsprekerschap zorgde voor grote commotie. Ik citeer: ‘Tot mijn spijt moet ik U meedelen dat, ondanks het oorspronkelijk “groen” van het bestuur van de Cultuurraad en van de werkgroep Vlaams Feest, onze uitnodiging herroepen wordt. (…) De keuze van een spreker op een Vlaams Feest is steeds een heikele bedoening maar de controverse die dit jaar ontstaan is verplicht me deze beslissing te nemen. De sereniteit is zoek en dat is nu precies wat onontbeerlijk is voor een feestelijke avond in Westrand.'” www.deredactie.be-opinieblog-kristienhemmerechts.

In haar blog spreekt Kristien Hemmerechts ook van goede en slechte Vlamingen. “Het komt bij mevr. Hemmerechts niet eens op dat de afwijzing zou kunnen komen door haar onlangs gepubliceerde en controversiële boek Dutroux/Martin” aldus een bestuurslid uit Dilbeek.

Wij vroegen aan de Dilbeekse schepen van Cultuur Diane Van Hove een reactie betreft de uitspraken van mevr. Hemmerechts op haar blog.

Dilbeekse schepen van Cultuur: In Dilbeek zijn alle Vlamingen met een open kijk op de wereld thuis en welkom, ongeacht van welke partij ze zijn, welke opinie ze hebben of van welke origine ze zijn.

De cultuurraad van Dilbeek heeft steeds bij de keuze van een gastspreker voor de 11-juliviering een zeer open geest gehad. Het beste bewijs zijn de namen van de sprekers van de laatste 4 jaren : Jan De Craen, voorzitter van vzw De Rand, Pascal Smet, minister van onderwijs, Walloniëkenner Guido Fonteyn en Walter Thiebaut, voorzitter van ‘Vlamingen in de wereld’.

Dit jaar heeft de gedreven voorzitter echter te snel een gastspreker bevestigd zonder dat de voorstellen van de verschillende kandidaat-sprekers grondig konden worden doorgenomen door het bestuur. Dit zal dinsdag 3/6 gebeuren. Het gaat hier dus niet om goede of slechte Vlamingen!

Tot daar de reactie van de schepen. Het zal dus tot vanavond duren om te weten wie alsnog de gast zal zijn op het Dilbeeks 11-juli feest. Wat we wel al zeker weten is dat het geheel muzikaal zal opgeluisterd worden door het duo “Miek en Roel” en dat alles zal doorgaan in het cultuurcentrum Westrand. Wij houden U via onze uit-kalender verder op de hoogte.

Update: wij hebben zonet vernomen dat er waarschijnlijk dit jaar GEEN gastspreker zal uitgenodigd worden op de 11- juli viering te Dilbeek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here