Troonsafstand van Koning Juan Carlos

telefactszomer vtm
Troonsafstand van Koning Juan Carlos. Eerste Minister Elio Di Rupo heeft kennis genomen van de beslissing van de Spaanse Koning Juan Carlos om troonsafstand te doen.

In naam van de Belgische regering wil hij Koning Juan Carlos bedanken voor de intense en hartelijke relaties die België en Spanje onder zijn bewind onderhielden. Elio Di Rupo benadrukt ook de belangrijke rol die Koning Juan Carlos heeft gespeeld in het herstel van de democratie in Spanje.

Hij feliciteert tot slot Prins Felipe met zijn nakende troonsbestijging en wenst hem en zijn echtgenote Prinses Letizia alle succes toe bij de uitoefening van hun nieuwe functie.

In 1969 ratificeerde de Cortes Franco’s voorstel om aan Juan Carlos de koningstitel te verlenen en legde hij de eed op de grondwetten af. Hij nam de functie als staatshoofd waar onder het franquisme (19 juli tot 2 september 1974 en van 30 oktober tot 20 november 1975) tijdens periodes van ziekte van de dictator. Na diens dood werd hij, door te zweren op de Bijbel en de wetten van de Movimiento, opvolger van de fascistische en franquistische Falange, tot koning uitgeroepen op 22 november 1975 en velen zagen in hem een marionet van de dictator. Tot verbazing van velen sloeg hij echter al snel een democratische koers in; toch heeft hij het franquisme nooit in gesproken of geschreven woord veroordeeld. Hij sprak al vrij snel na zijn aantreden verzoenende woorden met de (tijdens Franco verboden) socialistische en communistische partijen.

De koning heeft daarmee een belangrijke rol gespeeld in de grotendeels geweldloze overgang naar een modern democratisch bestel in het land. Op 28 december 1978 werd de nieuwe democratische grondwet van Spanje aangenomen. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Carlos_I_van_Spanje

Lees meer: De geheimen van Juan Carlos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here