Rijwoningen in Gent krijgen collectieve renovatie

gentDe 19e eeuwse gordel in Sint-Amandsberg – Gent krijgt vanaf het najaar een grondige en betaalbare renovatie. Het collectieve renovatieproject RenoseeC krijgt daarvoor de toestemming en het budget in het kader van de Vlaamse Proeftuinen Woningrenovatie van het IWT, het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek.

Eigenaars en toekomstige kopers van rijwoningen uit de 19de eeuwse gordel in Sint-Amandsberg krijgen de mogelijkheid om in te stappen in een collectief renovatieproject voor de buurt: RenoseeC. De woningen voldoen vandaag vaak niet aan de vereisten van de Vlaamse wooncode. Maar de bewoners hebben vaak niet de financiële middelen om de noodzakelijke renovaties uit te voeren.

Dankzij een collectieve aanpak wil het project RenoseeC de renovaties van de huizen betaalbaar maken, alsook de betrokkenen administratief en juridisch ontlasten door de coördinatie op zich te nemen. Eigenaars en potentiële kopers kunnen een oplossing voor hun huis kiezen uit een catalogus van gestandaardiseerde renovatie-modules. Ook voor de financiering en juridische zaken krijgen ze hulp.

RenoseeC richt zich naar een mix van eigenaars: bewoners, verhuurders en (potentiële) noodkopers. Noodkopers zijn eigenaars die uit noodzaak in een oud, onaangepast huis wonen omdat huren te duur is en ze geen geld hebben om hun woning te renoveren.

Proeftuin Woningrenovatie verenigt alle bouwactoren

Het renovatieproject RenoseeC krijgt steun als Vlaamse Proeftuin Woningrenovatie van het IWT, het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek. Samenwerking tussen verschillende partners in de bouw en daarbuiten staat centraal in het project, ook betaalbaarheid is een belangrijk uitgangspunt. Het consortium bestaat uit aannemers, architecten, onderzoekers van de KU Leuven en VITO, de Vlaamse Confederatie Bouw en Domus Mundi vzw.

RenoseeC is opgezet binnen Buildchem, een samenwerking tussen de federaties Federplast.be, Belgische Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen, de Vlaamse Confederatie Bouw, de beroepsfederatie voor bouwaannemers, en essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences. Buildchem verenigt alle actoren uit de bouw. Het uitgangspunt van de drie federaties is de noodzaak aan innovatieve samenwerking doorheen de hele waardeketen ‘bouw’.

Het project past ook binnen de doelstelling van de stad Gent om tegen 2050 een klimaatneutrale stad te zijn. De prioriteit van Gent ligt bij de renovatie van de 19de eeuwse gordel, waar kwalitatieve huisvesting een grote uitdaging is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here