Programma Boombalfestival eindelijk compleet

Het programma is eindelijk compleet! Dit schrijven is de eerste communicatie rond editie 2014 en meteen worden alle namen van het 9e Boombalfestival vrijgegeven.

NIEUW: BUITENPODIUM

Grootste nieuwigheid is het concertpodium: deze bevindt zich niet meer in een tent met zitbanken, maar is vanaf heden een buitenpodium met staande concerten. Het festival wil namelijk zijn sterktes uitspelen waarin het zich onderscheidt: de beste folkgroepen uit binnen- en buitenland, een uniek samenhorigheidsgevoel, en dit in een feeëriek kader. Er is vooral geluisterd naar het publiek: hierdoor minder dj’s en meer dansworkshops in het programma-aanbod.

Met dit nieuwe podium en dito programmatie komt er ook ambiance en plein air. Want gevestigde waarden als Snakes in Exile, Kadril en Orchestre International du Vetex zakken op vrijdag af naar Lovendegem. De Vetex-fanfare brengt een best of na 10 jaar touren. Op zondag keert Kapitein Winokio na 2 jaar terug wegens overdonderend succes bij de allerkleinsten. Die dag is er ook de tribute rond Tom Waits. Artiesten als Guy Swinnen en Tom Pintens eren de levende legende op respectvolle doch verrassende wijze. Het concert op het buitenpodium wordt het allerlaatste van een bejubelde Benelux-tour. En dat is nog niet alles: ook The Village van Mathias Vergels (Thuis) treedt die dag aan. Zijn band brengt folk alla Mumford & Sons. En zijn naam is misschien wel een troef, maar hun plaats op de affiche hebben ze muzikaal verdiend. De videoclip van hun eerste single oogt véélbelovend: https://www.facebook.com/TheVillageOfficieel.

En dan op zaterdag… U kon het al lezen. Luka Bloom is de absolute headliner van Boombalfestival 2014. Eén van de bekendste internationale folkartiesten komt naar het Meetjesland. Het programmatie-comité weet uit ervaring: een concert van Luka Bloom pakt u in van begin tot eind. Wat die man op zijn eentje op een podium uitvoert is verbluffend. In het voorprogramma een streepje bluegrass met The Dirty Habit Country Club (momenteel cd van de week bij Radio 2). Zij worden op hun beurt voorafgegaan door de winnaar van het jaarlijkse concours op vi.be: Tin Soldier in the Underwoods. Zij wonnen van 120 andere inzendingen waarbij twee Rock Rally-finalisten!

De concerten van Luka Bloom en de Tom Waits-tribute zijn semi-exclusief: beide concerten kan je deze zomer, naast BBF, enkel in het Rivierenhof meemaken.

In de danstempels krijgt men een staalkaartje van de betere balmuziek uit Europa. Met dus opnieuw veel Franse en Belgische bands. Maar ook Nederland, Portugal, Estland en zelfs Senegal hebben vertegenwoordigers op de podia. Een voorbeeld van de nieuwe lichting is Super Parquet: electro-folk! Hoe tegendraads het ook klinkt, de groep is net ontstaan door het besef van gelijkenis tussen elektronische en traditionele muziek. Andere mogelijke revelatie bij dansers is Brotto-Lopez dat als sextet naar buitenkomt: zij brengen traditionele folkdeuntjes met hemelse gezangen: vimeo.com/94057269. Gloednieuw is Balsem: een bont gezelschap bevriende folkmuzikanten van zeer diverse pluimage. Op draailier de immer sympathieke Paul Garriau (Fluxus) en op doedelzak de Estse Leana Vapper. Samen met Hartwin (accordeon) en Bjorn (viool) slagen ze erin met hun akoestische instrumenten een jong publiek te laten swingen. Waar veel folkies ook naar zullen uitkijken is de topformatie Le Manège. Dit is een multicultureel kwintet rond de Senegalese percussionist en zanger Adama Diop. En wist je dat ook Europese folktoppers Didier Laloy, Bruno Le Tron (beide accordeon) als Wouter Vandenabeele (viool) in het programma opduiken? En zo kunnen we nog lang doorgaan want in totaal staan maar liefst 25 formaties klaar om ten dans te spelen.

Affiche_Boombal2014_800

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here