Toespraak Bart De Wever na overwinning

bdw

VICIT VIM VIRTUS

Toespraak Bart De Wever na overwinning – De moed heeft het geweld overwonnen. Nooit is er met meer macht geprobeerd om te Vlamingen van de wijs te brengen. Maar de Vlamingen hebben gekozen en ze hebben gekozen voor verandering. Ze hebben gekozen voor de N-VA. We hebben het vertrouwen van de Vlamingen gevraagd, en één op de drie Vlamingen heeft zijn vertrouwen aan ons gegeven. Daarmee hebben wij een sterk democratisch mandaat in handen gekregen. En daarmee dragen wij vanaf nu een enorme democratische verantwoordelijkheid.

We moeten onze economie opnieuw aanzwengelen, we moeten voor meer jobs zorgen, we moeten de pensioenen garanderen, we moeten de gezondheidszorg en de sociale uitkeringen betaalbaar houden. Kortom, we moeten verandering voor vooruitgang brengen.

Onze opdracht is niet eenvoudig. We moeten eerst en vooral in Vlaanderen op zoek gaan naar de nodige partners om een sterke Vlaamse regering te maken. Als grootste partij zullen wij zo snel mogelijk de nodige contacten leggen om deze partners te zoeken. Op basis van de uitslagen menen we dat deze partners kunnen gevonden worden. Wij willen dan ook zo snel mogelijk aan tafel om een sterke coalitie te smeden. Een logische, sterke coalitie voor Vlaanderen.

Maar wij moeten de belangen van Vlaanderen ook op het federale niveau veilig stellen. Want, laat ons eerlijk zijn, de situatie federaal is zo mogelijk nog moeilijker geworden. Het oordeel van de Vlaamse democratie en de Franstalige democratie was nog nooit zo uiteenlopend. Wij willen geen lange politieke crisis. Ook op het federaal niveau willen wij derhalve graag het initiatief nemen om te kijken wat er mogelijk is.

Maar vrienden, dat zijn letterlijk en figuurlijk zorgen voor morgen. Want laat ons vanavond toch maar even stil staan bij wat wij gerealiseerd hebben. Want we hebben het niet bepaald cadeau gekregen, alles behalve zelfs. Ik weet dat velen onder jullie gebibberd hebben de laatste twee weken. Maar we hebben het gedaan vrienden, we hebben het gedaan: wij zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land. Wij schrijven vanavond geschiedenis. De geschiedenis van een Vlaanderen dat rechtop loopt, een Vlaanderen dat zelfbewust zijn eigen toekomst kiest.

En vrienden, we hebben dat aan u te danken. Aan uw inzet, dag na dag. En daarom wil ik eindigen met 1 simpel woord. 1 simpel woord aan u allemaal en uit het diepste van mijn hart: dankuwel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here