Speech Bart De Wever op familiedag Planckendael

MC Verschuere
Speech Bart De Wever op familiedag Planckendael

Morgen is het zover, morgen beslist Vlaanderen over de toekomst. De campagne was zwaar, loodzwaar. We hebben ons vaak moeten verantwoorden of verdedigen. Over dingen die we hebben gezegd, maar toch vooral over dingen die we niét hebben gezegd. Aan het begin van de campagne, op ons congres in Brugge, heb ik opgeroepen tot een waardige campagne. Maar het heeft niet mogen zijn.

Sommigen voerden eigenlijk geen campagne voor zichzelf, maar tegen ons. De Vlamingen kregen daarbij te pas en te onpas te horen:

– Dat we de boel gaan blokkeren

– Dat we de werklozen en de zwakkeren willen veroordelen tot de totale armoede

– Dat we de mensen hun pensioen gaan afpakken

Alles was goed om de Vlamingen de daver op het lijf te jagen: kettingzagen, hakbijlen, bloed… het kon niet op. Het niveau kon bij momenten nauwelijks nog lager.

Beste mensen, dat is niet onze stijl. Dat is gewoon géén stijl.
Dag na dag leugens moeten weerleggen is vermoeiend en frustrerend. Maar ik heb het volste vertrouwen in de Vlaamse kiezer. Ik ben er van overtuigd dat die wel beter weet. En ik heb het volste vertrouwen in ons programma. In wat er echt in staat. Niet in wat anderen er van maken.
Al die aanvallen hebben ons niet van de wijs gebracht. Want wij weten beter. Ik ken jullie, onze N-VA-leden en militanten. Als men ons aanvalt, dan staan wij schouder aan schouder. Daarom ben ik ook zo blij dat wij hier vandaag samen zijn, dat wij hier staan als 1 grote familie in Planckendael.

Want het is uiteraard geen toeval dat wij een familiedag organiseren. Gezinnen zijn de hoeksteen van elke gemeenschap, ze zijn de kern van onze partij. Ons programma is geschreven op maat van de noden van onze gezinnen: die van kinderen, die van ouders en die van grootouders.
Onze kinderen verdienen het beste onderwijs in de beste scholen. Ons onderwijs is wereldtop, en daar experimenteer je niet mee. Wij staan er garant voor dat ons onderwijs aan die top blijft. En dat doen we niet alleen met woorden, maar ook met daden … en centen.

De N-VA wil géén centen voor nutteloze hervormingen maar wél 6,1 miljard euro extra voor de renovatie en de nieuwbouw van scholen. Goede scholen voor leerlingen en leerkrachten. Want leerkrachten geven dag na dag het beste van zichzelf. Ze dragen een grote verantwoordelijkheid, en dat willen we belonen.

En onze kinderen willen we de beste toekomst geven. Daarom komen wij op voor de belangen van hun ouders, voor de hardwerkende Vlamingen van vandaag. Om te beginnen door ervoor te zorgen dat ze op het einde van de maand netto meer overhouden. In ons Plan V gaat iedereen die werkt er gevoelig op vooruit. We verlagen de lasten en we zorgen voor meer jobs, zodat er meer mensen aan de slag kunnen. En zodat onze sociale zekerheid betaalbaar blijft.

Maar de N-VA wil ouders en gezinnen ook steunen door hen lasten uit handen te nemen. Letterlijk en figuurlijk. Door extra te investeren in kinderopvang en in een hogere kinderbijslag die voor elk kind gelijk is.

Ja, onze plannen zijn ambitieus. Grote problemen vragen om grote oplossingen. En ja, we zullen moeten besparen om het te kunnen realiseren. Maar elke euro die wij besparen gaat naar de mensen. Naar hun jobs, naar hun lonen, naar hun koopkracht, én … naar hun pensioenen.

Want wij laten de grootouders niet in de steek. Men heeft er alles aan gedaan om vooral de gepensioneerden schrik aan te jagen. Mensen die hun leven lang hard gewerkt hebben en nu van hun verdiende rust genieten. De N-VA gaat aan de pensioenen zitten, vertellen onze tegenstanders.

Leugens. Pure leugens. Want net het tegendeel is waar. Geen enkele partij voorziet zoveel voor de pensioenen als de N-VA: we investeren 6,9 miljard euro extra in de pensioenen. Want wie hard gewerkt heeft, verdient een onbezorgde rust.

Wij verhogen de minimumpensioenen onmiddellijk, want gepensioneerden die in armoede leven, dat vinden wij onaanvaardbaar. De pensioenen blijven ook automatisch geïndexeerd. En gepensioneerden mogen van ons onbeperkt bijverdienen als ze nog willen werken.

Laat u dus niets wijsmaken. Geen enkele andere partij doet meer voor de gepensioneerden. Misschien is het net dat wat de andere partijen stoort.

Beste vrienden,
Morgen is het zover. Morgen kunnen wij het verschil maken. Maar dan moet de kiezer een duidelijke keuze maken.
Want als men ons buiten kan houden, dan zal men niet nalaten dat te doen. Als men opnieuw een tripartite kan vormen, is men onmiddellijk vertrokken. Dan sleurt men op Vlaams niveau Groen er bij. En op federaal niveau installeren ze Di Rupo II. En dan boeren we gewoon verder achteruit.

De traditionele partijen beseffen dat maar al te goed. Vergelijk wat ze beloven maar eens met wat ze onder Di Rupo gedaan hebben. Dat is het tegenovergestelde. Hun strategie om angst te zaaien voor verandering verraadt dan ook vooral een gebrek aan argumenten en een diepe schaamte over het beleid van de regering Di Rupo.

Tegenover die angst plaatsen wij vertrouwen en hoop! Vertrouwen dat we ons door de crisis kunnen knokken, en hoop op een betere toekomst.
Wij willen sociaaleconomisch herstel brengen en dat herstel via het confederalisme veilig stellen.

Maar als we die omslag willen maken, dan moet het morgen gebeuren. Enkel als wij een krachtig mandaat krijgen, kunnen wij echt het verschil maken.
Beste Vlamingen, elke stem telt. Wij hebben u nodig.

Ik kan u met de hand op het hart zeggen dat wij niemand in de steek zullen laten. Ik kan u recht in de ogen kijken en zeggen: de toekomst wordt beter. Schenk ons uw vertrouwen. We zullen het niet beschamen.

Beste vrienden, mijn laatste woorden (die van deze speech toch) zijn voor jullie. Bedankt vrienden, bedankt voor alle inspanningen, bedankt voor de steun in goed en minder goede dagen.

En vergeet alstublieft morgen niet te gaan stemmen…
Kies morgen alstublieft voor de N-VA, zodat wij overmorgen kunnen beginnen aan de verandering! Verandering voor vooruitgang!

 

Foto: MC Verschuere

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here