Vlaamse student wil lange zomervakantie niet kwijt

zee
Vlaamse student wil lange zomervakantie niet kwijt

De adviesnota van de overlegorganen van de Vlaamse universiteiten (VLIR) en hogescholen (VLHORA) die 3 dagen geleden in de media kwamen, beroert de gemoederen. In het voorstel werd onder meer voorgesteld het academiejaar te starten op 1 september en herexamens kort te laten volgen op de eerste examenperiodes. Hoewel het voorlopig niet meer dan een denkoefening betreft, blijven de reacties van de studenten niet uit.

De Vlaamse studentenraad VVS schreef mee met de VLIR en VLHORA aan de nota en is dus niet afkering van de voorstellen. Maar om te weten wat de doorsneestudent hier nu echt over denkt speelde het jongerenmarketingbedrijf GUIDO kort op de bal en lanceerde prompt een enquête.

Op 2 dagen tijd reageren meer dan meer dan 1.000 studenten

Het thema leeft duidelijk bij de studerende jeugd, want 2 dagen later hadden al meer dan duizend studenten uit alle Vlaamse studentensteden, studiejaren en -richtingen vragen beantwoord. En de conclusie is duidelijk: 80% van de studenten verwerpt het voorstel in zijn huidige vorm.

Positief: Snellere herexamens en permanente evaluatie: ja, maar…

Hoewel de helft van de studenten de periode tussen examens en herexamens in het huidige systeem te lang vindt en 60% een systeem van permanente evaluatie verkiest boven geconcentreerde examenperiodes, is de overgrote meerderheid niet bereid daar een stuk van de traditionele lange zomervakantie voor op te offeren.

…zomervakantie is zeker niet te lang !

Maar liefst 80% van de studenten vindt de 6 weken zomervakantie uit het voorstel te kort. Is 3 maanden vakantie dan niet te lang? Vier studenten op vijf vindt van niet. De reden wordt snel duidelijk: 90% van de studenten doet een vakantiejob in de zomermaanden en driekwart vreest dat na de voorgestelde hervorming een vakantiejob niet meer combineerbaar zou zijn met zomerse vrije tijd. Ook een verre reis maken is ook niet in een paar verlofdagen in te plannen. Een leuke vakantiebestemming in 2014 zijn de Pearl Islands van Panama. Zo en reis maak je niet op 123.

Kortom, de Vlaamse studenten willen hun lange zomervakantie niet kwijt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here