Ziekenhuizen openen hun deuren voor rokers

sigaret43 Belgische ziekenhuizen openen hun deuren voor rokers op 31 mei ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak

Gratis tests om hun nicotineverslaving en de gevolgen van het roken voor hun gezondheid te meten België, 22 mei 2014 – Ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak op 31 mei, openen 43 ziekenhuizen hun deuren voor de 27% rokers1 die ons land nog steeds telt. Het is het 5e opeenvolgende jaar dat rokers verschillende sensibiliserende testen en advies van professionals uit de gezondheidszorg via dit initiatief aangeboden krijgen. Deze
gezamenlijke inspanning van de verschillende deelnemende ziekenhuizen heeft slechts één doel : een complete rookstop promoten en rokers die ervoor gaan helpen tijdens dit proces. De complete rookstop is de enige goede strategie. Wanneer men niet volledig stopt maar enkel minder gaat roken, zijn de voordelen voor de gezondheid niet zo groot. Roken is een chronische ziekte, en medicalisering van de zorg is dus belangrijk.

België blijft nog steeds een « slechte student » in de strijd tegen roken. Prevalentiecijfers tonen dit aan. Ons land is dan wel gezakt van de 10e naar de 13e plaats in de Tobacco Control Scale2, en blijft nog steeds 27% van de Belgen roken (25% in Vlaanderen, 24% in Wallonië en 31% in Brussel). 22 % hiervan rookt dagelijks.1

Er moet nog steeds gestreden worden om bijvoorbeeld de prijs van tabak te verhogen of om reclame in verkooppunten te verbieden en de verkrijgbaarheid van tabak te verminderen. Om even te vergelijken, België telt 12 keer meer tabaksverkooppunten dan Frankrijk. Maar sensibilisatie blijft ook een belangrijk element. Daarom is dit initiatief in de Belgische ziekenhuizen zo belangrijk en het
heeft ieder jaar dan ook veel succes. Dit initiatief wordt georganiseerd met de steun van het farmaceutische bedrijf Pfizer.

Dit jaar bieden deelnemende ziekenhuizen verschillende tests voor rokers aan, evenals advies van gezondheidswerkers, zoals :
* Een evaluatie van de nicotineverslaving (Fagerströmtest). Enkele vragen volstaan om de fysieke afhankelijkheid van nicotine te kennen en om meer te weten over de gewoontes van de roker. Hoeveel sigaretten rookt u per dag, hoe snel na het opstaan rookt u,…?
* De meting van het koolstofmonoxidegehalte (giftige gas-gevormd tijdens de verbranding van de sigaret) in de longen. Om deze meting uit te voeren, moet de roker zijn adem gedurende 15 seconden inhouden alvorens in een klein apparaat te blazen. De resultaten worden gemeten in PPM (parts per million) en worden ter plaatse door de gezonheidsspecialist ontleed.
1 Stichting Tegen Kanker, Rookgewoonten van de Belgen, 2013 www.kanker.be/rookgewoonten-van-de-belgen
2 L. Joossens & M. Raw, The Tobacco Control Scale 2013 in Europe

* De bepaling van de werkelijke leeftijd van de longen. Ook hier moet de roker in een klein apparaat blazen dat de meting uitvoert. Deze test kan behoorlijk confronterend zijn. Een roker van 40 jaar oud bijvoorbeeld, kan ontdekken dat hij of zij de longen van een 60-jarige heeft.
Na deze testen te hebben afgelegd, ontvangt iedere roker een gepersonaliseerd paspoort en wordt hij of zij aangemoedigd om een arts te raadplegen om de resultaten te overlopen. Tevens worden mogelijke hulp en ondersteuning bij het stoppen met roken besproken. Immers, de raad van een gezondheidspecialist verhoogt de kans om succesvol te stoppen met roken met minimum 30%3.

31 mei, praktisch
Aangezien de 31 mei een zaterdag is, zal deze actie in ziekenhuizen op een eerdere datum dichtbij de Werelddag zonder Tabak vinden. De lijst van de 43 deelnemende ziekenhuizen met de datum van de activiteit staat hieronder. Ter plaatse zal de actie goed zichtbaar zijn dankzij de welkomststanden. Om organisatorische redenen, kunnen bepaalde ziekenhuizen echter beslissen de actie op een andere dag, rond 31 mei te houden. Het is dus aangeraden om het betreffende ziekenhuis te contacteren voor het exacte schema.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here