Interview: Sofie Hoefman N-VA schepen uit Herzele

Sofie Hoefman

Sofie HoefmanIn de laatste rechte lijn naar de verkiezingen willen we toch nog enkele vrouwelijke kandidaten voorstellen. Zo richten we vandaag onze pijlen op Sofie Hoefman. Iemand recht door zee met boekenwijsheid, mensenkennis, logica, een portie gezond boerenverstand die rechtvaardigheid en eerlijkheid hoog in het vaandel draagt. Staat op de 17de plaats voor het Vlaams Parlement van Oost-Vlaanderen.

Waarom koos je als jonge dame voor de politiek en waarom dan specifiek voor N-VA.

Ik denk dat het antwoord op het eerste deel van deze vraag nogal voor de hand liggend is. Ik ben een dynamisch persoon, die graag wil dat het vooruitgaat, en die niet graag bij de pakken blijft zitten. Als dochter van vroegere zelfstandigen zie je al van jongs af aan waar ons ‘systeem’ faalt of minder goed werkt? Maar in plaats van aan de zijlijn te staan roepen dat het niet goed draait, wil(de) ik liever zelf actief iets doen.
Mijn keuze is altijd al uitgegaan naar de N-VA, omdat zij naar mijn mening de enige partij is die zegt waar het op staat, ook al is dat misschien niet wat de mensen willen horen. Wij praten de mensen niet naar de mond, maar schotelen hen de waarheid voor. En wat het belangrijkste was/is voor mij: deze partij schotelt mensen geen irreële droombeelden voor, maar wel realistische en haalbare oplossingen voor de sterkere én zwakkeren in de samenleving.

Tot slot speelde ook de communautaire visie een rol. Als romaniste van opleiding ben ik er nooit door verwonderd geweest dat we in ons land over de taalgrenzen heen, ook met andere maten en gewichten meten. Een Romaanse taal en de ‘romaanse’ cultuur zit immers voor een groot deel anders in elkaar dan de “Germaanse” cultuur.

Je hebt enkele jaren gewerkt als medewerkster van Sarah Smeyers. Hoe ervaarde je deze wending in je beroepsleven. Wat zal je altijd meedragen.

Ik vond dit een heel leuke functie om uit te oefenen, omdat je het wetgevende en parlementaire werk van dichtbij, van achter de schermen leert kennen. Ook leer je de ‘mensen’ achter de politici kennen, wat zorgt voor een hechte band met parlementslid en met de volledige partij.

Ook de thema’s die Sarah Smeyers behandelt, interesseerden mij enorm. Door dit werk heb ik heel wat bijgeleerd rond o.a. justitie, asiel en migratie, maar ook rond volksgezondheid, en zelfs rond mobiliteit.

Wat me altijd zal bijblijven, is dat ik van naderbij een commissie met vroeger Staatssecretaris Courard mocht meemaken over de opvangcrisis van asielzoekers. Daarin stelden wij reeds onze alternatieve voorstellen voor, die later – en daar zijn we uiteraard blij om – door de meerderheid zijn meegenomen.

N-VA is in Herzele in de coalitie gestapt met Open-VLD. Heb je de kennis die je bij Sarah Smeyers verworven heb al kunnen toepassen in het eerste jaar als Schepen?

Uiteraard. Soms is het specifieke kennis rond justitie of zelfs rond migratie die van pas komt; want op lokaal niveau voel je het effect van bepaalde beslissingen van bovenuit. Ook kan je bepaalde lokale situaties veel beter verwoorden als je de achtergrond (die soms op federaal niveau ligt) ervan kent. Tegelijkertijd komen ook veel praktische zaken van pas, zoals hoe je het best debatteert, onderhandelt met mensen, contacten legt, netwerkt, kritisch denkt..

Op 25 mei 2014 kom jij op voor het Vlaams Parlement. Wat wilt u vanuit je vorige carrière als parlementair medewerkers op het Vlaamse niveau veranderen, welke dossiers van Herzele wil je aankaarten op dit niveau.

Ik denk dat de dossiers die ik op het Vlaamse niveau vooral wil aankaarten, niet rechtstreeks verder lopen op mijn vorige functie (omdat deze thema’s tot op heden federale bevoegdheid zijn), maar vooral op wie ik zelf ben, mijn contacten met de mensen en op het totaal van mijn (levens-/werk-/persoonlijke) ervaringen.

Als schepen ben je aanspreekbaar en word je regelmatig met bezorgdheden of ‘pijnpunten’ geconfronteerd. Het is dan ook een bijkomend voordeel als ik deze rechtstreeks op hoger niveau zou mogen aanhalen.

Eerst en vooral wil ik er mee voor zorgen dat ondernemers, maar ook zelfstandigen, meer ademruimte krijgen en de ondersteuning die ze nodig hebben. De dag van vandaag is het bijna niet meer aantrekkelijk om zelf iets op te starten, omwille van alle administratieve rompslomp, extra kosten… In mijn gemeente proberen we daar al heel wat aan te doen, maar het probleem moet op een hoger niveau aangepakt worden.

Daarnaast wil ik, aangezien ik van kortbij de moeilijkheden ken waar mensen met een beperking mee te maken krijgen, me inzetten om de ondersteuning voor hen eenvoudiger en vooral rechtvaardiger te maken. Wachtlijsten moeten aangepakt worden, en de ondersteuning moet gaan naar wie daar echt recht op heeft. In ons plan komt dit uitgebreid aan bod.

Een specifiek mobiliteitsprobleem waar ik mee wil kunnen over debatteren op hoger niveau, is dat van de N42. Ikzelf ben afkomstig van het landelijke Sint-Lievens-Esse en ken dit mobiliteitsdossier vooral vanuit persoonlijke ervaring. Al jaren wordt hierover gedebatteerd, maar dit blijft actueel. Ik zou dit project graag van nog meer dichtbij mee willen kunnen opvolgen, om de stem van de Herzelenaren hierin te kunnen vertegenwoordigen.

Tot slot wil ik, als schepen van Cultuur, erover waken dat onze culturele rijkdom in Vlaanderen gekoesterd wordt, want dit maakt deel uit van onze identiteit, ons verleden. En mensen hebben nood aan cultuur, ook in tijden van crisis. Naast het belang van het socio-economische is cultuur datgene wat mensen samen houdt, een band schept en ons dus ook verrijkt.

Wat zijn je pluspunten om de Oost-Vlaming te overtuigen om op 25 mei te stemmen op jou.

– Ik ben niet nieuw in de politiek, en ben dus al wel wat gewend. Ik kan mijn mannetje staan.
– Ik ben wel taalkundige van opleiding, maar heb door de jaren heen al heel wat bijgeleerd over sociale zekerheid, arbeidssystemen, cultuur…
– Naast de ‘boekenwijsheid’ waar ik over beschik, draag ik mensenkennis, logica, “boerenverstand”, rechtvaardigheid en eerlijkheid hoog in het vaandel.
– Ik beschouw mensen niet als kleuren of partijen, maar als mensen.
– Ik ben jong, luister naar de mensen, en neem hun stem mee ter discussie. Een mening vorm je pas door eerst actief te luisteren.
– Ik weet waar ik voor sta, en als ik ergens voor ga, is dat voor 200%.
– Ik laat me niet van mijn stuk brengen en kan ‘aanvallen’ relativeren.
– Politiek is voor mij geen doel ‘an sich’; het is een middel om mensen echt te kunnen helpen.

http://www.sofiehoefman.be

Sofie Hoefman

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here