KA Zelzate levert terug finalisten af in Olympiade

ka zelzate

ka zelzate
De Humane Wetenschappen van het KA Zelzate levert voor het 4de jaar op rij finalisten af in de Sociale Wetenschappen Olympiade

In het Ministerie van Onderwijs werd op zaterdag 17 mei de finale van de vierde editie van de Vlaamse Sociale Wetenschappen Olympiade gehouden. De Sociale Wetenschappen Olympiade heeft als doel de maatschappelijke cohesie te vergroten door de nieuwsgierigheid van jongeren op sociale fenomenen te richten en het bewustzijn voor sociale thema’s aan te wakkeren. Hiertoe kunnen alle Vlaamse jongeren uit de 3de graad secundair onderwijs een eigen onderzoek voeren rond een maatschappelijk thema (Economie, Burgerzin, Media, Gezondheid, Europa of Onderwijs). Dit onderzoek wordt schriftelijk ingediend in de vorm van een wetenschappelijke paper.

Meer dan 1200 leerlingen namen deel aan deze olympiade. Van de 538 papers werden 30 finalisten verkozen. Deze finalisten wisten met hun schriftelijk werk de jury, die bestaat uit tal van ministers, volksvertegenwoordigers en professoren, te overtuigen van hun kritisch en analytisch denken, hun creativiteit en hun wetenschappelijk talent. Met 3 laureaten op 30 (vijf laureaten per categorie) zorgt GO! Atheneum Zelzate alweer voor een ijzersterke prestatie!

Met brio verdedigden de laureaten hun onderzoek voor de jury. In de categorie Economie behaalden Sara Van Acker en Damieta Rutters een fantastische tweede plaats met hun onderzoek ‘Rijk aan armoede?! Hoe staat het met armoede in België?’. Ook Laetitia Notredaeme, Emma Van de Rostyne en Yana Ysebaert gooiden grote ogen. In de categorie Burgerzin behaalden zij brons met hun onderzoek ‘Een reis doorheen het verdriet. Hoe kenmerkt het rouwproces zich bij verschillende doelgroepen?’. De derde laureaat, Kimberly Lybaert, scoorde met haar onderzoek ‘Cyberpesten: een klassiek probleem in een nieuw jasje’, een meer dan welverdiende vierde plaats in de categorie Media. De jury had voor allen enkel lovende commentaren, zowel omtrent de inhoud van het werk als over de sterke mondelinge verdediging.

Ook vorige schooljaren leverde het KA Zelzate steeds enkele laureaten af voor deze prestigieuze wedstrijd. In 2011 (eerste editie) en 2012 (tweede editie) lieten de leerlingen van 6 Humane Wetenschappen al met succes van zich horen: zowel Conan Martens en Thessa Steijvers (‘Kinderen lief en stoer, pas op, reclame ligt op de loer’ – 2011) als Naomi Keersse en Laura Hamerlynck (‘Facebook, modern dagboek of Big Brother in de huiskamer’ – 2012) behaalden met hun studie de tweede plaats. Ook vorig schooljaar (derde editie) schuilde er wetenschappelijk talent in de zesde Humane Wetenschappen. Toen werden ook drie papers geselecteerd bij de finale van dertig: Laszlo Hamerlinck & Jonathan Vinjé kaapten toen de tweede plaats weg (‘Geplaatste kinderen: noodgedwongen op zoek naar een nieuwe jeugd’), Ezra Van Eynde werd derde (‘Schoolloopbaan: niet voor iedereen een vlekkeloos parcours’) en Melissa Dewoyer werd vijfde in haar categorie (‘1 op de 8: borstkanker’).

Een meer dan dikke proficiat aan de finalisten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here