Steven Vanackere: Ik buig het hoofd voor u, Jean-Luc

Steven Vanackeren

Een reactie van Steven Vanackere op het overlijden van Jean-Luc Dehaene: “Ik buig het hoofd voor u, Jean-Luc.”

Ik had niet gedacht dat deze omslagfoto met Jean-Luc Dehaene (zie foto) zo snel een eerbetoon zou moeten worden aan alweer een groot christendemocratisch voorman die ons ontvalt. Mijn gedachten gaan uit naar Celie, naar Tom en alle kinderen en kleinkinderen. Het is voor hen, maar ook voor de ganse samenleving, een verschrikkelijk verlies.

Jean-Luc hield niet van grote woorden, maar was wel een man met grote idealen. Een goed man. Een man met enorm veel moed, om te te doen wat nodig was, zonder altijd om te kijken naar wat het vervullen van zijn plicht zou betekenen voor dingen zoals persoonlijke populariteit.

In dat opzicht vergiste hij zich misschien door zichzelf een politicus van de vorige eeuw te noemen: de XXIste eeuw heeft immers meer dan ooit politici nodig met het doorzettingsvermogen en het inzicht van een Jean-Luc Dehaene. Hij gedroeg zich tot het einde van zijn leven als de scout die hij van jongsaf was: altijd klaar om te helpen als men er hem om vroeg, ook voor jobs waar anderen voor terugdeinsden. Tot op het laatst, met een taak waarvan hij wist dat hij er niet voor zou gewaardeerd worden. Maar de geschiedenis zal hem zeker waarderen. En wie hem echt kende, doet dat vandaag al. Ik buig het hoofd voor u, Jean-Luc.

Steven Vanackeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here