Hoe breng ik een geldige stem uit?

verkiezingenDriemaal digitaal stemmen op 25 mei

Op 25 mei trekken we naar de stembus. Dan vinden de Europese, Federale en Vlaamse verkiezingen plaats. Het stemmen gebeurt in Aalst opnieuw digitaal. 80 voorzitters, 80 secretarissen en 400 bijzitters zorgen er voor dat 63 486 Aalsterse kiezers hun stem kunnen uitbrengen.

In ons land geldt stemplicht. Je kunt je stem uitbrengen van 8 tot 16 uur. Op je oproepingskaart staat het stembureau en het lokaal waar je je stem mag uitbrengen. Je vindt er ook een voorkeurstijdstip. Dit tijdstip is uiteraard niet bindend, maar helpt om (lange) wachtrijen te vermijden.

Vergeet zeker je oproepings- en identiteitskaart niet als je komt stemmen.

Digitaal stemmen

Digitaal stemmen is kinderspel en gebeurt in 12 eenvoudige stappen. Eens in het stemhokje volg je de instructies op het scherm. Vergeet niet dat je bij de verkiezing drie keer moet stemmen: Europees, Federaal en Vlaams.

Hoe breng ik een geldige stem uit?

Dankzij de digitale stemcomputers kan je geen ongeldige stem uitbrengen. Dit zijn de mogelijkheden om je stem uit te brengen:
• Geef een lijststem = je stemt op één partij
• Geef een of meerdere voorkeurstem(men) = kies voor één of meerdere kandidaten van dezelfde partij
• Geef een lijststem en voorkeurstem(men) = op een partij en één of meerdere kandidaten van diezelfde partij
• Je stemt blanco.

Oefensessies en -computer

De stad organiseert ook 2 infomomenten waarop je zelf – en onder begeleiding – nog eens kunt oefenen. De infomomenten vinden telkens doorlopend plaats op de eerste verdieping van het onthaalcomplex (Keizersplein 21b, Aalst) op:
• woensdag 14 mei: van 15 tot 20 uur
• zaterdag 17 mei: van 10 tot 13 uur
Je kunt het digitaal stemmen ook nog zelf inoefenen in het Onthaal in het stadhuis. Daar staat tot en met 21 mei een oefencomputer opgesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here