Carnavalshart voor Gabrovo vzw vertrekt naar Bulgarije

carnavalshart

carnavalshartDeze week vertrekt een negenkoppige delegatie van een Carnavalshart voor Gabrovo vzw naar Bulgarije. Van donderdag 15 tot maandag 19 mei ek. is de ganse groep in Gabrovo.

Carnaval Gabrovo wordt in Bulgarije telkens de derde zaterdag van de maand mei gevierd. Dit jaar is dat 17 mei. Sinds 2004 is onze vereniging elk jaar met een vertegenwoordiging aanwezig geweest op deze gebeurtenis. In de loop der jaren heeft de vereniging, in analogie met het Aalsterse carnaval, extra activiteiten op zijn agenda geplaatst.

Zo werd er in het verleden financiële en materiële steun verleend aan tehuizen voor bejaarden en aan kleuterscholen. In de loop der jaren werd vastgesteld dat de welvaart binnen bepaalde instellingen en scholen er zienderogen op vooruit ging. De accenten werden dan ook verlegd naar andere instellingen. Zo probeerden wij met de steun van de stad Aalst (RIS – Raad Internationale Samenwerking) de levensomstandigheden in een tehuis voor wezen en mindervalieden te verbeteren. Het eerste jaar werden een paar Franse wc’s vervangen door westerse types en kregen de Franse wc’s automatische spoeling – voordien was dat een emmer water en een kan. De twee daaropvolgende jaren werden 24 verrotte en kapotte ramen vervangen door moderen PVC-ramen met dubbele beglazing.

De vereniging kan dergelijke initiatieven financieel steunen dank zij de verkoop van Bulgaarse producten tijdens evenementen zoals de Pikkeling en Casa del Mundo. Ook door de fondsen die zij bijeen krijgen door de organisatie van ons jaarlijks Kaas-, wijn- en bierfestijn. Dit jaar gaat dit evenement door op zatertdag 4 oktober in de grote zaal van het VTI-Aalst, Sinte Annalaan 99. Daarnaast kunnen ze ook al genieten van subsidies verleend door de Stad Aalst en door de Provincie Oost-Vlaanderen.

Jan Strickx Voorzitter, een Carnavalshart voor Gabrovo vzw: “Vorig jaar kwamen wij via onze plaatselijke vertegenwoordigers in contact met het Home Hristo Raycov. Dit is een tehuis waar minderjarige kinderen, wiens ouders door het gerecht ontheven zijn van het ouderlijk toezicht, een onderdak krijgen. Het hele project steunt op liefdadigheid. Zij logeren op de derde en vierde verdieping van een leegstaand gebouw van een school. Een bank uit Gabrovo renoveerde al het sanitair en de keuken, onze organisatie zorgde vorig jaar voor de renovatie van twee kamers en vernieuwde het meubilair. Hierdoor kregen 8 kinderen een betere leefomgeving. Dit jaar zullen de kinderen van deze instelling samen met ons de carnavalsstoet openen!

Gewoonlijk stapt de Aalsterse delegatie vooraan in de stoet op, maar dit jaar openen wij, niet omdat het onze tiende deelname is, maar omdat wij, samen met de stad Gabrovo hulde brengen aan Slavi Bonev, de vader van Carnaval Gabrovo, die vorig jaar overleed. Slavi en zijn rechterhand Toshko waren ook in Aalst geen onbekenden. Zij waren al meer dan 10 jaar jaarlijks aanwezig op onze Aalsterse Carnaval. In april laatstleden stuurde onze vereniging Gert Schatteman en Joris Strickx naar Gabrovo om er een 4 meter hoge karikatuur van Slavi in piepschuim te snijden. Het is deze figuur die de stoet zal openen. Na de carnavalsstoet wordt het beeld geschonken aan het museum Huis van Humor en Satire, waar het een ereplaats zal krijgen.”

De activiteiten zijn te volgen op www.facebook.com/carnavalshart

Op reis naar andere bestemmingen, voor meer informatie gebruik www.reisplanner.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here