1 op 3 zelfstandige moeders vragen geen moederschapshulp aan

bloemenMoederdag: 1 op 3 zelfstandige moeders vraagt geen moederschapshulp aan. Er moet duidelijkheid zijn over verderzetting moederschapshulp via dienstencheques na staatshervorming en deze ook automatische toekennen zegt Unizo.

Sinds 2006 hebben vrouwelijke zelfstandigen en meewerkende echtgenotes met een volwaardig statuut recht op moederschapshulp na de geboorte van hun kind. Die bestaat uit 105 gratis dienstencheques. Per cheque kan 1 uur huishoudelijke hulp worden betaald. Particulieren betalen 9 euro voor een dienstencheque. Het gaat dus om een totaal voordeel van 945 euro. De cheques worden evenwel niet automatisch toegekend. Ze moeten schriftelijk worden aangevraagd bij het sociaal verzekeringsfonds. Van de 5.370 betrokken zelfstandige moeders en meewerkende echtgenotes die vorig jaar zijn bevallen, “vergat” 38% – meer dan 1 op 3 – de cheques aan te vragen. Hoewel de sociale verzekeringsfondsen en de mutualiteiten hun betrokken leden ongetwijfeld zo goed mogelijk informeren, blijft het aantal “achterblijvers” veel te hoog, benadrukt UNIZO. Mede naar aanleiding van Moederdag bepleit UNIZO daarom om de dienstencheques in de toekomst automatisch toe te kennen.

Bovendien waarschuwt de ondernemersorganisatie er voor dat de zesde staatshervorming het systeem niet mag ondergraven. Vanaf 1 juli worden de bevoegdheid over dienstencheques immers overgeheveld naar de gewesten. Het is tot nu onvoldoende duidelijk wat de impact zal zijn op het systeem van moederschapshulp via dienstencheques. Er is een nog niet ondertekend ontwerp van protocol gemaakt voor een overgangsperiode. Wat vanaf het begrotingsjaar 2015 moet gebeuren, blijft echter giswerk. UNIZO – gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt schreef daarover een brief aan alle Vlaamse partijvoorzitters met de vraag zich te engageren om de verderzetting van het systeem te garanderen en te onderzoeken hoe het kan worden verbeterd zodat alle betrokken moeders er van kunnen genieten. UNIZO verwacht hierop snel een positief antwoord.

Ondersteuning zelfstandige moeders
Het systeem van moederschapshulp via dienstencheques is een belangrijke steun in de rug voor zelfstandige moeders. Naast hun gezin combineren ze hun eigen zaak met vaak lange werkuren. De organisatie verkiest deze regeling boven het verlengen van het moederschapsverlof. Zelfstandige moeders zijn eerder vragende partij voor een goede ondersteuning van het gezin en het runnen van de eigen zaak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here