Ringland definitief een plaats op de politieke agenda veroverd.

e40
Vijf vooraanstaande artsen ondersteunden vorige vrijdag in een open brief de plannen van Ringland om de Antwerpse ring te overkappen. In de brief wijzen de artsen op de link tussen verkeergerelateerde vervuiling en het stijgend aantal luchtweginfecties in steden, longkanker en vroegtijdige sterfte. De artsen scharen zich resoluut achter de plannen van Ringland, omdat een overkapte Ring meer dan negentig procent van de schadelijkste fijn stof deeltjes zou tegenhouden. De artsen pleiten voor een omkering van de prioriteiten: in plaats van voorrang te verlenen aan een capaciteitsuitbreiding en een paar minuten tijdswinst, moeten gezondheid en leefbaarheid op de eerste plaats komen. Dat kan enkel door verkeer te beperken, te vertragen en bij te sturen.

Na de massaal bijgewoonde manifestatie ‘stappen om te overkappen’ en een open brief van vijf artsen die stellen dat een volledige overkapping van de Antwerpse Ring noodzakelijk is voor de gezondheid van de tienduizenden omwonenden, heeft het project Ringland definitief een plaats op de politieke agenda veroverd. De volgende regering moet kleur bekennen.

De politieke reactie bleef niet uit. Alle politieke partijen steunen het idee van een overkapping, al combineren de meerderheidspartijen een overkapping met het BAM-tracé. Ringland weigert echter mee te stappen in een combinatie van Oosterweel en een overkapping. De Oosterweelverbinding voorziet immers twee nieuwe verkeerswisselaars in twee van de dichtst bewoonde zones rond de ring (ter hoogte van Luchtbal/Merksem en Deurne/Borgerhout). Op die plaatsen kan de Antwerpse ring niet volledig overkapt worden, onder meer door de Europese Tunnelrichtlijn. In combinatie met Meccano of Oosterweel-Noord, krijgt het Ringlandplan wel alle kansen.

Om hun eisen kracht bij te zetten, zijn de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal een online handtekeningenactie gestart om spreekrecht af te dwingen in het volgende parlement. Op enkele dagen tijd waren de vereiste 15.000 handtekeningen verzameld en daarmee het recht op spreken in het parlement democratisch afgedwongen.

Meer info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here