Rapport Ernst en Young: Herstelbeleid vanaf dag 1 nodig

Jan Jambon
Volgens N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon valt er geen dag meer te verliezen indien we bedrijven en jobs in dit land willen behouden. Een rapport van consultancybureau Ernst & Young wijst er nog maar eens op dat buitenlandse bedrijven niet meer hier willen investeren, of zelfs wegtrekken uit België.

“Dit is zeer alarmerend. Want zonder investeringen kunnen er ook geen nieuwe jobs worden gecreëerd. De regering-Di Rupo is er niet in geslaagd het tij te doen keren, integendeel, ze hebben de zaken nog verergerd”, aldus Jambon.

In het rapport van Ernst en Young wordt vooral gewezen naar de lasten op arbeid als een probleem voor ondernemingen: “Arbeid wordt nog altijd belast als een luxeproduct. Als de lasten op arbeid niet fundamenteel naar beneden gaan, zullen bedrijven geen vacatures meer uitschrijven. Wij met N-VA hebben de keuze al gemaakt om de volgende twee jaar de loonkosten te doen dalen met 5%”. Uit de plannen van de andere partijen leid ik af dat zij dit niet zo hoogdringend vinden.”

Maar er zijn ook andere problemen die aangehaald worden in het rapport, en die de regering-Di Rupo links heeft laten liggen. Jambon: “Een grote meerderheid van de ondernemingen vindt de fiscaliteit ondraaglijk. Daarom trekken bedrijven weg naar het buitenland of kiezen ze ervoor om geen nieuwe investeringen meer te doen. De fiscale maatregelen en de pestbelastingen van de regering-Di Rupo jagen ondernemers weg. Nog nooit waren de investeringen zo laag als de afgelopen drie jaren. En hierdoor komen er ook geen nieuwe jobs bij. Nochtans is de nood hoog, want de werkloosheid staat op het hoogste peil sinds 1998.”

Volgens de N-VA is de keuze dan ook heel duidelijk: “Ofwel gaan we dit ingeslagen pad verder, onder een regering-Di Rupo II, met bedrijven die blijven wegtrekken uit België en jobs die naar het buitenland blijven vloeien. Ofwel kiezen we voor de verandering, met N-VA, en zorgen we ervoor dat onze bedrijven opnieuw zuurstof krijgen en er jobs kunnen gecreëerd worden”, besluit Jambon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here