Cavalia kiest Brussel voor 10e verjaardag.

DSCI1159
Wie momenteel op de ring rond Brussel richting Zaventem rijdt passeert ter hoogte van de uitrit Expo op parking C een imposant wit tentendorp. Dit is voor de volgende weken de verblijfplaats van de paardenshow Cavalia. De naam Cavalia bestaat niet echt maar is een woord dat voortbouwt op het Spaans en Frans voor paard (cabello en cheval) en op het Engelse cavalry. Het is de droom van stichter en artistiek Directeur Normand Latourelle om op een dag het woordenboek open te slaan en er het woord Cavalia in te vinden met als verklaring; “multimediaproductie over de historische band tussen mens en paard”.

Cavalia, geprezen door meer dan 4 miljoen toeschouwers in Noord-Amerika en Europa, is een uitzonderlijke productie met 50 prachtige paarden en 43 ruiters, trapezisten, acrobaten, dansers en muzikanten uit de hele wereld. Cavalia, een spektakel zonder weerga, zet de relatie tussen de mens en het paard in de kijker en herdefinieert de kunst van het paardrijden.

Cavalia Inc., met maatschappelijke zetel in het Canadese Montréal, is een entertainmentbedrijf dat innoverende shows bedenkt voor een publiek van alle leeftijden, en dat met die shows rondtoert. Het bedrijf is opgericht door Normand Latourelle en bezit een grote expertise op het vlak van paardenshows en podiumkunsten. Cavalia weet als geen ander hoe spitstechnologie, multimedia en special effects optimaal te gebruiken. Zo ontstaan telkens magische, unieke en ongeziene theatrale ervaringen.

De show zelf is een wervelende waterval van snelheid, acrobatie, spanning, emotie, magie maar vooral het wederzijds respect tussen mens en paard staat centraal. Men heeft eigenlijk ogen te weinig om heel het spektakel te bekijken. Want terwijl je verwacht dat er er rechts iets staat te gebeuren, vallen er van boven artiesten letterlijk naar beneden aan elastieken en schieten dan pijlsnel terug de hoogte in om vervolgens bijna over het publiek te zweven. Het getuigt van een ongelooflijke durf en concentratie. Er is ook één Belgische ruiter te zien in de show Keith Dupont tevens staflid. Keith Afkomstig uit Wervik is al een drietal jaren verbonden aan Cavalia.

Normand Latourelle wou absoluut de tiende verjaardag vieren in Brussel om zo zijn waardering tegenover het Belgische publiek te tonen, De show is dan ook erg verschillend tegenover het bezoek dat ze vorige keer in Brussel brachten (2007) doch altijd met dezelfde filosofie en sfeer van Cavalia.

In één voorstelling dragen de artiesten van Cavalia tot 500 kostuums en accessoires. De meeste artiesten wisselen minstens twee keer per show van outfit. De hoofdtrainer, Gregory Molina, wisselt het vaakst van outfit: zes keer. Tweemaal heeft hij daarbij de hulp nodig van een styliste. De 37 artiesten, acrobaten, dansers en ruiters komen uit Canada, Frankrijk, België, de Verenigde Staten, Marokko, Australië, Moldavië, Spanje en Italië. Het gezelschap telt ook 5 muzikanten (gitaar, keyboard, bas, drum, en cello) en een zanger. De artiesten zijn gemiddeld 25 jaar oud.

De artiesten brengen zelf hun make-up aan voor de voorstelling. Ze volgen daarbij de richtlijnen van de make-up designer en baseren zich op foto’s van zichzelf voor telkens weer een perfect resultaat Er wordt 2.600 liter gerecycleerd water in de arena gepompt om de magische vijver tot leven te brengen. Het water in de vijver wordt verwarmd voor het comfort van paard en danser. Er zijn 56 walkietalkies nodig om de hele staf te kunnen laten communiceren en ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.

Nog een woordje over de paarden:
Cavalia telt 50 paarden, verdeeld over 11 rassen. De paarden komen uit Frankrijk, Spanje, Portugal, Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nederland. De paarden verbruiken per jaar 17.500 balen hooi, 16.550 kilo haver en 795 kilo wortelen. De stallen zijn ruim 1.530 vierkante meter groot. In de stallen bevinden zich 5 ruime douches om de paarden te wassen. Elke stal heeft een groot raam waardoor de paarden hun buren kunnen zien en begroeten. Het kleinste paard heeft een schofthoogte van 0,8 meter. Z’n naam is Troubadour. Hij is een trotse 15-jarige minihengst.De grootste ster meet 1,8 meter. Z’n naam is Merlin, een prachtige 6-jarige Percheron.

Nog enkele practica:
De premiere is voorzien op dinsdagavond 13 mei om 20u. De tent biedt plaats aan 2000 personen en is reeds voor iedere vertoning bijna volzet. Dus wie het spektakel wil bijwonen haast zich zo snel mogelijk om tickets te bestellen dit kan op www.cavalia.be. Voor mensen die houden van snelle paarden (50km/u), acrobatie en sfeer zeker een aanrader. Vermelden we tenslotte nog dat de voorstelling verlengd is tot 1 juni. Meer foto’s op Facebook.

cavalia
DSCI1168
DSCI1173

DSCI1176

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here