Didier Reynders veroordeelt gewelddaden in Nigeria

Ann Delbeke

nigeriaVicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders sluit zich aan bij de sterke veroordelingen van de toenemende ontvoeringen en massamoorden die door de gewapende islamitische groepering Boko Haram gepleegd worden in Nigeria.

De afslachting op maandag van honderden mensen op een markt in het noorden van het land volgt op de ontvoering van 279 meisjes een paar weken geleden.

Dit zijn immorele en verachtelijke daden. Maar verontwaardiging is niet genoeg. De internationale gemeenschap heeft de plicht om de Nigeriaanse overheid te helpen een einde te maken aan dit geweld dat al honderden slachtoffers heeft geëist. Het ondermijnt het recht van jongeren op onderwijs en ondergraaft de fundamentele waarden van een rechtsstaat.

Didier Reynders sluit zich aan bij de internationale steunbetuigingen aan de Nigeriaanse bevolking en juicht de voorstellen voor bijstand toe.

De islamitische terreurgroep “Boko Haram”, die bestaat uit enkele tientallen geheime cellen, houdt sinds kerstmis 2011 het hele Noorden in haar greep. De regering kan het terroristisch geweld vooralsnog niet indijken.

Ook het centrum van het land lijdt onder de terreurdreiging. De grote hotels in Abuja (Hilton, Sheraton, Nicon) kregen terroristische bedreigingen maar hebben bijkomende maatregelen genomen ter beveiliging van hun infrastructuur. Hetzelfde geldt voor alle ambassades.

De olierijke Niger Delta is al jaren een gebied waar gewelddadige conflicten wijdverspreid zijn. Ontvoeringen (onder meer van buitenlandse werknemers) door militante groepen komen er frequent voor. Ook aanslagen en gewapende overvallen op olie- en gasinstallaties, kantoren en basiskampen van buitenlandse firma’s waren een probleem. Hoewel MEND – de voornaamste terroristische groep in de zuidelijke regio – de amnestiemaatregelen globaal lijkt te respecteren, werd er onlangs opnieuw melding gemaakt van ontvoeringen en aanslagen. Alle reizen naar het noorden van Nigeria worden momenteel afgeraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here