Werktuigen stenen tijdperk onder de hamer

stenenEerste door mens gemaakte voorwerpen van 1 miljoen jaar oud geveild

Morgen eindigt een bijzondere veiling met 75 prehistorische gebruiksvoorwerpen, kunstvoorwerpen en wapens. De online veiling (www.catawiki.be/prehistorie) vindt plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Tijdens de veiling kan worden geboden op stenen vuistbijlen, dolken, sieraden, schrapers en pijlpunten gemaakt door onze voorouders in het stenen tijdperk. Bijzonder zijn de voorwerpen van meer dan 1 miljoen jaar oud. Deze worden gezien als de oudste objecten ooit door de mens vervaardigd. In de veiling zijn werktuigen uit verschillende culturen opgenomen, van de Eskimo’s tot de Maya’s. Ook op enkele in België gevonden vuurstenen gereedschappen kan worden geboden.

Veilingmeester Luc Hennion van Catawiki geeft aan dat het om een bijzondere veiling gaat. ‘’Prehistorische gebruiksvoorwerpen zijn niet makkelijk te herkennen en daarom zeldzaam. Vaak kan alleen een expert vaststellen of het om een authentiek gebruiksvoorwerp gaat. Het is dan ook voor het eerst dat er zoveel authentieke items tegelijk worden geveild.’’

Topstukken
Hennion verwacht een hoge opbrengst voor de 2 stenen hamerbijlen uit Denemarken. De bijlen zijn meer dan 5.000 jaar oud maar nog steeds in prachtige staat. Ook is er al veel belangstelling voor een uit Alaska afkomstige harpoen van Walrusivoor en voor verschillende Europese voorwerpen uit België en Frankrijk. De topstukken van de veiling zijn echter een Maya hanger uit jade en een grote Maya bladspits (speerpunt) uit Mexico. De bladspits is te groot om praktisch gebruikt te worden en had daarom waarschijnlijk alleen een ceremoniële functie en moet hebben toebehoord aan belangrijk persoon in de Maya cultuur. De bladspits is zo dun en heeft zo’n perfecte vorm dat de persoon die dit heeft gemaakt een groot kunstenaar moet zijn geweest.

Belgische voorwerpen
In België worden niet heel vaak prehistorische gebruiksvoorwerpen gevonden. Toch kan er tijdens de veiling onder andere ook worden geboden op een bijzondere bijl van meer dan 5.000 jaar oud die is gevonden in de buurt van de mijnen van Spiennes.
De veiling duurt nog tot en met donderdagavond en is te bekijken via: www.catawiki.be/prehistorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here