Amateurgezelschap TAL brengt stand-up act

tal - zoals de dingen gaan

tal - zoals de dingen gaanAalst – Zoals de dingen gaan. Het is geen alledaagse productie voor een amateurgezelschap, maar in TAL kan veel. Dit is een geen klassieke monoloog maar eerder een kwetsbare stand-up act recht in de ogen. Van de hak op de tak… met een grenzeloze en kleurrijke fantasie beleef je een wonderlijke reis…

Over het stuk

Zoals de dingen gaan voert een man op die zich probeert te handhaven. Hij bekommert zich niet om de waarheid, maar botst er voortdurend tegenaan. Hij heeft onenigheid met zijn vrouw, last met zijn ouders, moeilijkheden met de wet. Hij trekt naar de andere kant van de wereld. Daar loopt hij regelrecht zijn ongeluk tegemoet. Met het mes op de keel, wanneer hij geen kant meer op kan, begint het hem te dagen hoe de dingen gaan…

Over de auteur

Zoals de dingen gaan werd geschreven door Peter De Graef, een Vlaams acteur, regisseur, auteur en theatermaker. Hij was verbonden aan diverse theatergroepen zoals T.I.L, Eva Bal Speeltheater, Theater Malpertuis, Huis aan de Amstel, De Werf en De Paardekathedraal. Vanuit zijn organisatie De Stichting en Dwama schrijft en maakt De Graef theater voor diverse theatergroepen. In 1995 werd De Graef genomineerd voor een Louis d’Or voor zijn rol in Who’s afraid of Virginia Woolf. Voor Henry ontving hij in 1997 de Velinx Publieksprijs en in datzelfde jaar werd ook Itak genomineerd voor de Signaalprijs. In 1998 won De Graef de Louis d’Or voor zijn rol in De Wereldverbeteraar. In 2002 won hij de Taalunie Toneelschrijfprijs voor de productie N!ks. Peter De Graef is tevens docent aan het Herman Teirlinck Instituut.

Over de regisseur

Gregory Caers studeerde in 1997 af aan Drama Gent, de opleiding drama – woord van het Departement Dramatische Kunst van de Hogeschool Gent.
Hij werkte eerst bij het Nederlands Toneel Gent in onder andere de producties Midzomernachtsdroom, Peter Pan en Othello. Bij het Publiekstheater stond hij op de planken met onder meer Rust en De Tramlijn die Verlangen heet. Hij vormde daar een clubje met oa Mathias Sercu, Hilde De Baerdemaeker en Jits Van Belle. Met Mathias Sercu en Jits Van Belle richtte hij het gezelschap Santé Soleil, en daarna de spelersgroep De Sprook op. Met hun drieën speelden ze onder meer Plastiekezak en Heimweemoed. Tussen 2005 en 2011 was hij als regisseur, acteur en auteur werkzaam in Kopergietery Gent, een theaterhuis dat zich vooral richt naar kinderen en jongeren.

In 2011 richtte hij met twee kompanen Nevski Prospekt op. Een internationaal theatergezelschap dat met louter fysieke voorstellingen door heel Europa en daarbuiten trekt. Met Nevski Prospekt verwezenlijkte hij projecten als “Straat” in opdracht van 100 jaar Vooruit (Gent), “Parade” een voorstelling met symfonisch orkest (Frankfurt) en “Run” in opdracht van Kujimuna Festa (Okinawa-Seoul-Kaohsiung).

Over de speler

Steven De Leeneer startte in 1994 aan de Toneelacademie in Aalst en staat nu 20 jaar op de planken. Speelde bij o.a. De Schakel, Pact, Het Gezicht, Redt, VTI en voor de 15de keer in TAL met ‘Zoals de dingen gaan’. Vorige TAL-producties waren Och Mengs, Nova Zembla, Pan, Meer volk dan gisteren, De winter onder de tafel, My dinner with André, FRED, Broers Geboers, Het haar van de hond, Hoeksteen, Woyzeck, De luitenant van Inishmore, Tartuffe en Wild Vlees.

Fragment uit de tekst

Ik heb door omstandigheden nogal veel tijd gehad om zo maar met niks om handen ergens te zitten … kijken … naar alles wat er in mij op komt qua gedachten en gevoelens en zo. En hmmmm …

Weet ge dat uw gedachten en uw mening over iets, uw overtuigingen, dat die niet van U zijn!? Zoals uw vrouw of uw zoon ook niet van U is. Ge zijt er wel aan gehecht. Ge leeft er intiem mee samen.
Maar die doen niet zo maar alles wat ge wilt. Uw vrouw en uwe zoon. Uw gedachten ook niet. Stel U maar ‘s een medicijn voor waarvan op de bijsluiter staat: Bij het aanbrengen van deze gel is het van groot belang dat men elke gedachte aan een groene vrachtwagen vermijdt. Dan hebben we een probleem.

regie: Gregory Caers
spel: Steven De Leeneer

data: 30,31 mei + 6,7,13,14,16 juni 2014 om 20u.30 – Meuleschettestraat 32 te AALST
reservatie: via 0494 03 62 46 of toneelatelier @telenet.be of www.toneelatelier.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here