Bib Aalst haalt de mosterd in Herzele

karim van overmere bib aalst - herzele

Nieuwe bib: Aalst haalt de mosterd in Herzele

De stad Aalst heeft plannen om op de Pupillensite een nieuwe bibliotheek te bouwen. Om hiervoor de nodige inspiratie op te doen, nam Aalsters schepen van bibliotheekwezen Karim Van Overmeire (N-VA) het initiatief om een kijkje te nemen bij collega schepen Sofie Hoefman (N-VA) uit Herzele. In deze gemeente bevindt zich namelijk de onlangs tot “Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel” bekroonde Wattenfabriek.

Deze bibliotheek, die recent nog werd geprezen vanwege haar dienstverlening en het enthousiasme van het bibliotheekpersoneel, viel in de smaak van schepen Van Overmeire: “Wat onmiddellijk opvalt, is de hoeveelheid aan licht en ruimte. Dat maakt van de bibliotheek een gezellige plek waar mensen graag heen gaan.“ Ook schepen Hoefman benadrukte het belang van het ‘levendige’ van de bib: “Een bib is geen boekenkast; er moet ruimte zijn voor sociaal contact en gezelligheid. Dat is één van onze sterkste punten. Naast het feit dat ons personeel erg goed op elkaar is ingespeeld en hier graag komt werken.”

Bibliothecaris Pol Kellens gidste de Aalsterse gasten rond in het gebouw, dat naast de bib ook de dienst Cultuur, de Academie, een polyvalente zaal, de lokale radio Star en het jeugdhuis huisvest. Daarnaast werden er verschillende thema’s besproken, zoals de collectievorming, de toekomst van de bib, de digitalisering,…

Schepen Van Overmeire: “Bij de bouw van een nieuwe bibliotheek in Aalst willen we iets anders doen dan onze boeken in nieuwe kasten in nieuwe lokalen zetten. Onze bib moet ook een kenniscentrum worden. We moeten inspelen op nieuwe uitdagingen. Daarbij is het belangrijk om drempels te verlagen: voor jongeren om een boek vast te nemen, voor anderstaligen om kennis te maken met de Nederlandstalige literatuur, voor senioren om een iPad vast te nemen,…”

Na afloop van het bezoek konden beide schepenen tevreden terugblikken. Schepen Hoefman: “Tijdens dit bezoek was er een goede wisselwerking en dat is erg leerrijk voor ons. Want we vinden het vooral belangrijk om elke dag een hoog niveau staande te kunnen houden, en ik neem graag de tips van mijn collega mee naar de toekomst.”

Karim Van Overmeire: “Ik vond het belangrijk om te horen welke problemen en probleempjes er tijdens het proces van ontwikkeling en bouw zijn opgedoken. Maar ook om te zien hoe men van de verhuis heeft gebruik gemaakt om stappen vooruit te zetten, bijvoorbeeld inzake digitalisering en automatisering. Die kans willen we in Aalst ook grijpen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here