Professor Hendrik Vuye te gast in Zaventem.

nvaNiettegenstaande de verkiezingscampagnes al volop bezig zijn,  verzamelden gisterenavond toch een honderdtal N-VA- sympathisanten voor een gespreksavond met professor staatsrecht Hendrik Vuye in Zaventem.

Eerst begon hij met te vertellen dat het confederalisme niet nieuw is en dat niet N-VA de uitvinders er van zijn, integendeel. Eigenlijk komt het vanuit Wallonië en waren de Waalse politici de eersten met de vraag naar confederalisme. Prof. Vuye veegde meteen ook de bewering van tafel (die andere partijen graag misbruiken) dat een staat eerst onafhankelijk moet zijn om te kunnen overgaan tot confederalisme, dat is klinkklare onzin zo voegde hij er nog aan toe.

Als alle bevoegdheden van de deelstaten overgeheveld worden naar de staat, dan spreekt men van federalisme. Krijg je de andere beweging en komen de bevoegdheden over van de staat naar de deelstaten dan krijg je zonder meer confederalisme. Je kan dan ook samen beslissen wat je nog samen kan/wil doen.

Om aan te tonen hoe ingewikkeld België in elkaar zit toonde hij een slide met daarop de bevoegdheden van de winteropvang op zijn Brussels. Een kluwen waar niemand nog aan uit kan. (zie foto)

1

Hij toonde zelfs citaten van onder meer Elio Di Rupo die vroeger onomwonden pleitte voor confederalisme. Guy Verhofstadt beschreef het zelfs in één van zijn burgermanifesten wat op heel wat hoongelach werd onthaald bij de aanwezigen. Trouwens tot voor kort stond het bij iedere Vlaamse partij in het programma. Zelfs bij Open-VLD tot in 2013.

De CD&V heeft het tegenwoordig over positief confederalisme maar als je wil weten wat dat betekent vraag je best aan Wouter Beke of Kris Peeters. Benieuwd of zij het antwoord zelf weten.

Om te zien wat 30 jaar socialistisch beleid heeft verwezenlijkt in Wallonië en Brussel gaf hij de raad om vandaag op 1 mei eens te gaan kijken in Charleroi en zich daar persoonlijk van de toestand te vergewissen. Er is ook weinig kans dat iemand melding maakt van de imposante sociaal-economische ravage die Brussel en Wallonië onder het P.S bewind hebben ondergaan. Dat zou nochtans mogen.

3Na nog een vragenronde vanuit het publiek werd er afgesloten met een groepsfoto van alle aanwezige kandidaten. Om te besluiten werd iedereen uitgenodigd om nog wat na te praten aan de toog. Menig toehoorder gaf gretig gevolg aan dit voorstel om zo de avond te besluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here