Ontbrekende schakel in dienstverlening voor ouders met kanker

grote boom is ziekWie de diagnose ‘kanker’ krijgt, wordt overspoeld door emoties en vragen. Als er kinderen in het gezin zijn, wil men er absoluut blijven voor zorgen. Bond Moyson ontwikkelde daarom voor ouders met kanker een aanbod voor- en naschoolse zorg. Een unieke, ondersteunende dienstverlening als aanvulling op het bestaande zorgaanbod. Het werkveld bevestigt de noodzaak en juicht het initiatief toe.

Bond Moyson lanceert ontbrekende schakel in dienstverlening voor ouders met kanker. Zo stoomden ze dit voorjaar een team van vrijwilligers klaar tot gekwalificeerde voor- en naschoolse hulpverleners. Het maakt van Bond Moyson voorlopig het enige ziekenfonds waar een ouder met kanker terecht kan voor hulp bij bijvoorbeeld het aankleden van de kinderen, toedienen van ontbijt en avondmaal of de verplaatsing naar of van school. De opvang kan voor kinderen tot en met 12 jaar en is voorzien tussen 7 en 9 uur en 16 en 18 uur. Op woensdagmiddag is dat van 12 tot 18 uur.

Simon Van Belle, diensthoofd Medische Oncologie en Palliatieve Zorgen UZGent bevestigt de noodzaak van een dergelijke dienstverlening: “Meer en meer jonge mensen, ook met kinderen worden met kanker geconfronteerd. In de dagelijkse praktijk zien wij daarbij een grote nood aan praktische ondersteuning op maat. Maar die is weinig voorhanden. Dat er nu betrouwbare en betaalbare hulp is door mensen die daarvoor opgeleid zijn, is een belangrijke ontwikkeling in de dienstverlening.” “Tot vandaag komt deze hulp meestal op familie en kennissen terecht, maar nooit georganiseerd en gestructureerd”, voegt Staflid Oncologie Vibeke Kruse nog toe. “De dienstverlening die Bond Moyson voortaan aanbiedt, is dan ook erg noodzakelijk.”
Esli Brockmans (34) is sinds 2009 in behandeling voor kanker. Hij juicht het initiatief van Bond Moyson alvast toe. “Tijdens een behandeling in het ziekenhuis en de eerste dagen dat je weer thuis bent, kan je amper voor jezelf zorgen. Je hebt dan echt anderen nodig om voor de kinderen te zorgen. Tegelijk wil je ook als zieke nog deelnemen aan het gezinsleven, zeker na de diagnose ‘kanker’. Bovendien wil je je kinderen niet te veel belasten met verantwoordelijkheden maar hen gewoon kind laten zijn. De nieuwe dienstverlening van Bond Moyson biedt als eerste een betaalbare oplossing waarbij het gezin kan samenblijven terwijl er voor de kinderen gezorgd wordt.”

Praktische gids
Alle informatie over deze nieuwe dienstverlening vind je in onze ‘brochure voor mensen met kanker en hun familie’. Die biedt een praktisch overzicht van alle terugbetalingen en diensten. De praktische gids biedt informatie over onder meer Breekpunt, onze dienst voor psychosociaal consult, een vakantieweek voor volwassenen en Amazone, een zelfhulpgroep voor vrouwen met borstkanker. Lees de brochure online.

Wie op zoek is naar een manier om de ziekte en de behandeling een plaatsje te geven in het leven van kinderen zal aangenaam verrast worden met ‘Grote Boom is ziek’, een uniek prentenboek en (voorlees)verhaal voor 2 tot 8-jarigen. Geleverd met een handleiding vol doelgerichte, interactieve doe-ideeën en knutseltips geschikt voor zowel individueel als groepsgebruik.

Infomatinees
Wie niet genoeg heeft aan de brochure kan terecht op 1 van de zes locaties in Oost-Vlaanderen waar Bond Moyson over hetzelfde thema infomatinees organiseert. Specialisten uit de domeinen Maatschappelijk Werk, Thuiszorg en Verzekeringen komen uitleg geven over sociale voorzieningen voor kankerpatiënten, de ziekte-uitkering, medisch deeltijds werken, de zorgverzekering, wat hospitalisatieverzekeringen terugbetalen … Er is tijd en ruimte voorzien voor persoonlijk advies.

Voor de lezer Een gratis brochure bestellen en beroep doen op voor- en naschoolse zorg kan via 09 333 55 00, de Thuiszorglijn van Bond Moyson.
De infomatinees vinden plaats in Ronse, Zwijnaarde, Aalst, Dendermonde en Eeklo. De toegang is gratis. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via http://www.bondmoyson.be/ovl/gezond-actief, klik op Gezondheidsacademie of bel 09 333 57 40.

‘Grote Boom is ziek’ kost 15 euro en is te bestellen via mario.vlerick@bondmoyson.be of 09 333 57 51.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here