Torhout wordt Toneelgemeente 2014

torhout open doek

Torhout wordt Toneelgemeente 2014

OPENDOEK – Amateurtheater Vlaanderen organiseert voor zesde keer het project ‘Toneeltgemee’ waarbij een gemeente wordt bekroond voor de goede ondersteuning van het lokale amateurtheater. Torhout werd uit zeventien kandidaten verkozen tot winnaar. Burgemeester Norbert De Cuyper ontving de prijs uit handen van minister Joke Schauvliege tijdens het uitreikingsmoment van de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten in Oostende.

De commissie staaft haar beslissing als volgt: “Torhout stelde een dossier samen waaruit veel visie spreekt. Ze leggen de nadruk op logistieke en financiële ondersteuning en op jeugdwerking. Zo delen alle theatergroepen samen één repetitieruimte waar ze ook stockageplaats krijgen. De voorstellingen vinden plaats in het cultuurcentrum, waarbij de programmatie van de toneelgroepen voorrang krijgt op de eigen programmatie van het CC. De academie heeft een kwalitatieve afdeling woord waar jongeren alle kansen krijgen en de theatergroepen organiseren theaterkampen en workshops voor jonge spelers. De burgemeester van de winnende gemeente is al 36 jaar voorzitter van één van de theatergroepen en speelde doorheen de jaren zelf mee in maar liefst 437 voorstellingen.

In de gemeente van 20000 inwoners zijn 3 toneelgroepen actief. De commissie kon zich volledig vinden in volgende omschrijving van zichzelf: “een kleinere stad als de onze zou zeker een mooie, jeugdvriendelijke, hardwerkende en sympathieke winnaar zijn.”

Torhout krijgt een verkeersbord, een receptie, de nodige aandacht in de communicatiekanalen van OPENDOEK en vooral de eer om een jaar lang de titel ‘Toneelgemeente 2014’ te mogen dragen.

De overige genomineerden waren Herne, Hoeilaart, Houthulst en Pepingen.

OPENDOEK vzw Amateurtheater Vlaanderen is de enige koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen met 28.800 leden en 940 aangesloten theatergroepen. OPENDOEK wil het amateurtheater waarderen, faciliteren en verder ontwikkelen zodat iedereen zich sociaal en artistiek kan uitleven en ontplooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here