Provincie Antwerpen versus Erfgoeddag

Nieuwskamer Suske en Wiske Kindermuseum – © Paulien Verlackt voor provincie Antwerpen
Nieuwskamer Suske en Wiske Kindermuseum – © Paulien Verlackt voor provincie Antwerpen

Provincie Antwerpen versus Erfgoeddag – Een greep uit het veelzijdig aanbod aan cultureel en landschappelijk erfgoed

Het provinciale ModeMuseum, het Umicore Zilverpaviljoen, de Koningin Fabiolazaal, het Provinciaal Museum Emile Verhaeren, het groendomein Vrijbroekpark, het Suske en Wiske Kindermuseum en het Regionaal Landschap Rivierenland vzw en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw doen op zondag 27 april mee aan Erfgoeddag. De provincie Antwerpen toont op die manier een greep uit het veelzijdig aanbod aan cultureel en landschappelijk erfgoed waarin ze investeert en dat ze graag wil delen met bezoekers van Erfgoeddag. Alle activiteiten in het kader van Erfgoeddag zijn gratis.

Erfgoeddag in provinciale cultuurhuizen en musea

In het Umicore Zilverpaviljoen aan het MAS kunnen bezoekers naar de expo ‘Koninklijke reiskoffers’. De tentoonstelling toont reiskoffers van edellieden en vorsten op het einde van de 18de en heel de 19de eeuw. Speciaal voor erfgoeddag ontwikkelde de provinciale cultuurdienst toffe opdrachten en krijgt iedere bezoeker een reisgadget mee naar huis.

In het provinciaal ModeMuseum maak je kennis met de documenten en kostuums die Wiebe Stodel meebracht van zijn verre reizen.
In het Provinciaal Museum Emile Verhaeren in Sint-Amands bewijst de expo ‘Emile Verhaeren, dichter over de grenzen heen’ dat Verhaeren een internationaal geroemd dichter is. Hij tastte als geen ander de grenzen van verschillende literaire genres af en inspireerde zo veel andere kunstenaars.

In de Koningin Fabiolazaal in hartje Antwerpen kom je tijdens demonstraties van collectiebeheerders van het KMSKA te weten wat er allemaal komt kijken bij kunstwerken die over de grenzen op reis gaan en getransporteerd moeten worden.

Volg het pad van de hondenvangers in Mechelen

Het Regionaal Landschap Rivierenland neemt bezoekers mee naar het Mechelse

landschap tijdens de Grote Oorlog. Ook achter het front is de oorlog immers zichtbaar. Er was geen voedsel, honden werden geslacht en mensen verrieden elkaar, maar er ontstonden ook vriendschappen, nieuwe liefdes en verzet tegen onrechtvaardigheid. In de voetsporen van Victor, een puberjongen met epilepsie, gaan bezoekers op zoek naar zijn geliefde hond Django. Deze geleide wandeling met opdrachten vertrekt om 11 uur aan de Lamotsite. Deze activiteit is geschikt voor gezinnen met kinderen en combineert opdrachten met verhalen over de Grote Oorlog en het landschap. Op voorhand inschrijven via info@rlrl.be of
T 015 21 98 53 is aangewezen. Het eerste deel van de wandeling speelt zich af in de Mechelse binnenstad, het tweede deel aan de oevers van de Dijle.

Ontdek de grenzeloze fantasie van Willy Vandersteen

Het thema ‘grenzeloos’ van de Erfgoeddag sluit perfect aan bij de verhalen van Suske en Wiske die zich over heel de wereld afspelen en zelfs de grenzen van tijd en ruimte overschrijden! Met het museumparcours en een aparte tentoonstelling kunnen bezoekers de grenzeloze fantasie van Willy Vandersteen en Paul Geerts ontdekken. Op hun verre reizen maakten beiden vele foto’s, tekeningen en films die hen achteraf inspiratie bezorgden voor nieuwe, grenzeloze Suske en Wiske-avonturen. In de ateliers en in de tuin van het Kindermuseum kan je met een workshop en spelactiviteiten ook de grenzen van je eigen fantasie verkennen. Je kan het Ruimtebibberspel en het Teletijdschijfspel spelen, of je eigen Amoras-reispas vormgeven.

Nieuwskamer Suske en Wiske Kindermuseum – ©  Paulien Verlackt voor provincie Antwerpen
Nieuwskamer Suske en Wiske Kindermuseum – © Paulien Verlackt voor provincie Antwerpen

Wandelen tussen de exoten zonder grenzen in het Vrijbroekpark

Japanse duizendknoop, Chinese wolhandkrab, Chinese roos, Aziatisch lieveheersbeestje, … In het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark groeien en leven heel wat planten en dieren met exotische roots. Hoe en waarom kwamen ze hier terecht? Zijn ze nuttig of leveren ze enkel stof tot boeiende verhalen? Wist je dat we de Ginkgo biloba te danken hebben aan Napoleon en dat de Chinese roos mee aan de basis ligt van onze moderne rozen? De wandelingen starten om 10, 14 en 16 uur aan het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark. Natuurliefhebbers van 7 tot 77 jaar zijn welkom voor een grensverleggende wandeling.

Eeuwenoude Lilse voetweg heropend

Tijdens Erfgoeddag wordt de oude Lilse voetweg die de Sint-Pieterskerk van Vorselaar met de Sint-Pieterskerk van Lille verbindt, feestelijk heropend. Het thema ‘Grenzeloos’ van Erfgoeddag krijgt tijdens deze verbroedering van twee buurgemeenten extra glans. Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete herstelde deze trage weg met steun van de provincie en het LEADER-project ‘Midden-Kempen beweegt langs trage wegen’. De feestelijke opening start om 15 uur en duurt tot en met 17.30 uur.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
Zondag 27 april van 10 tot 18 uur

Waar:
Umicore Zilverpaviljoen aan het MAS, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
ModeMuseum Provincie Antwerpen (MoMu), Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen
Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Emile Verhaerenstraat 71, 2890
Sint-Amands
Koningin Fabiolazaal i.s.m. KMSKA , Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen
Vertrek wandeling hondenvangers: Lamotsite, Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen
Suske en Wiske – Kindermuseum, Beauvoislaan 98 2920 Kalmthout
Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, Ridder Dessainlaan 65, 2800 Mechelen
Opening Lilse voetweg: Berkelheide9, 2290 Vorselaar

 

Meer info:
www.zilvermuseum.be
www.momu.be
www.emileverhaeren.be
www.kmska.be
www.rlrl.be
www.provincieantwerpen.be/suske&wiske
www.vrijbroekpark.be
www.rlkgn.be
www.erfgoeddag.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here