Arco-coöperant en belastingbetaler blijven in de kou staan

advoUitspraak Grondwettelijk Hof: “Arco-coöperant en belastingbetaler blijven in de kou staan”

Zonet besliste het Grondwettelijk Hof om haar oordeel over de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten uit te stellen. De Nederlandstalige en Franstalige procedures worden samengevoegd en de debatten heropend. Een uitspraak moet niet verwacht worden voor de verkiezingen. De N-VA neemt hier akte van en betreurt het feit dat de onzekerheid voor de coöperanten en belastingbetaler blijft duren.

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker: “Wij hebben altijd al gezegd dat de Arco-coöperanten vergoed moeten worden. Zij zijn het slachtoffer in de misleiding van het ACW door het opzetten van ondoorzichtige hedgefunds. Maar voor ons moet het ACW hiervoor eerst opdraaien, niet de belastingbetaler. Pas als de ACW-top haar verantwoordelijkheid heeft genomen en haar centen op tafel heeft gelegd, kan de belastingbetaler bijspringen om de coöperanten schadeloos te stellen.”

Dat het Hof nu nog niet oordeelt over de grondwettelijkheid van de waarborgconstructie doet niets af aan het feit dat de ACW-top haar verantwoordelijkheid blijft ontlopen, noch aan het politieke gegeven dat de federale regering – die de constructie op poten heeft gezet – de factuur hiermee doorschuift naar deze en naar volgende generaties. “De 800 000 Arco-coöperanten blijven in de kou staan. En uiteraard ook de belastingbetaler die mag opdraaien voor de waarborg van 1,5 miljard euro. Overigens, ook de Arco-coöperanten zijn belastingbetaler: zij hoesten hun eigen waarborg op.”

Regering filibustert onderzoek Europese Commissie

De kous is hiermee nog lang niet af. Ook bij de Europese Commissie loopt nog een onderzoek naar de onrechtmatigheid van de waarborgconstructie. “Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft het verdict van de Europese Commissie bewust over de verkiezingen getild. Door gebruik te maken van een bijkomende juridisch advies heeft de federale regering dit uitgesteld tot na 25 mei. Dat doe je niet als de Europese Commissie van zinnens was de waarborgregeling te aanvaarden”, zegt Dedecker, die blijft aandringen op een zekere en duurzame oplossing waarbij het ACW haar verantwoordelijkheid moet nemen en niet langer de hand boven het hoofd gehouden wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here