Ernstige allergieën op school

Linkeroever ontvangt eerste WeekendschoolErnstige allergieën op school: een nationale sensibiliseringscampagne.

De vzw’s Prévention des allergies en Allergienet bundelen hun krachten om het bewustzijn te verhogen bij scholen, leerlingen en ouders over de gevaren van een ernstige allergische reactie op school. Zij presenteerden op een persconferentie de nationale campagne “Allergie op school”, en als concreet initiatief het “allergie actieplan”-formulier.

Dit gestandaardiseerd formulier, dat moet worden ingevuld door de arts en de ouders, is gratis beschikbaar op de site www.allergieopschool.be, en is bestemd voor schooldirecteuren, leerkrachten en ondersteunend personeel.
Het beschrijft de allergieën waar kinderen aan kunnen lijden, en het geeft vooral aan of het kind een verhoogd risico vertoont op ernstige reacties of anafylaxie.

Voedselallergieën vormen de belangrijkste oorzaak van anafylaxie bij kinderen van 0 tot 14 jaar, zegt dr. Elke De Wachter van het UZ Brussel.
In 20% van de gevallen gebeuren allergische reacties op school, en ze treffen vooral de allerjongsten. “Dergelijke ernstige allergische reacties kunnen leiden tot de dood”, waarschuwt de specialiste van het kinderziekenhuis van het UZ Brussel.

Anafylaxie, een plotselinge en hevige allergische reactie, kan worden behandeld op school. In België blijft Epipen, een auto-injector van adrenaline, de meest geschikte eerstelijnsbehandeling. “Het is daarom belangrijk om aan de schooldirecteurs te laten weten dat zij dit kunnen toedienen ” benadrukt Gunter Van Dyck van Allergienet.

Een advies van de Orde der Geneesheren van 9 februari 2013 wijst er ook op dat iedere burger de wettelijke verplichting heeft om een persoon in gevaar te helpen, en autoriseert dus, onder bepaalde voorwaarden, het toedienen van Epipen door een medewerker van de school.

“De adrenaline auto-injectoren moet beschikbaar zijn in alle scholen van het land” , eisen de patiëntenverenigingen.

Allergienet en Prévention des allergies hopen dat door deze campagne “Allergie op school” er meer aandacht zal worden besteed aan de behoeften van de allergische kind in de schoolomgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here