Persoonsvolgende financiering voor personen met een beperking goedgekeurd

helga stevens

helga stevensPersoonsvolgende financiering is belangrijke stap in de goede richting voor personen met een beperking

Straks wordt in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement het decreet over de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap goedgekeurd. N-VA-parlementsleden Helga Stevens en Lies Jans juichen dit decreet toe als een belangrijke eerste stap naar verandering in de sector voor personen met een beperking.

Vlaams parlementsleden Helga Stevens en Lies Jans pleiten al lang voor een grondige omslag van aanbodgerichte naar vraaggerichte ondersteuning. Niet de structuren of voorzieningen moeten centraal staan binnen de sector, maar wel de persoon met een beperking zelf. Het decreet dat zal goedgekeurd worden zet een eerste serieuze stap in deze omslag. Wie een ondersteuningsnood kan aantonen, zal ondersteuning en zorg met een eigen budget kunnen inkopen.

Helga Stevens: “We staan vandaag op een kantelpunt. Het huidige all-in-aanbod lost duidelijk de vele vragen en noden niet op. De historisch gegroeide wachtlijsten zijn hiervan een pijnlijk exponent. Een grondige hervorming is nodig om de wachtlijsten aan te pakken.”

Het decreet persoonsvolgende financiering zal personen met een beperking meer zeggenschap geven over hun ondersteuning. Toch is dit decreet voor de N-VA geen eindpunt, maar een eerste stap in de goede richting.

“Net als elk compromis, bevat dit decreet zeer goede punten, maar ook elementen waar onze partij minder gelukkig mee is, zoals het basisondersteuningsbudget. Een vast bedrag voor personen met een beperking belemmert immers de mogelijkheid om echt zorg of ondersteuning op maat van de persoon aan te bieden. Het decreet als geheel is voor de N-VA echter een sterke basis om verder de weg in te slaan naar een vernieuwd beleid voor personen met een beperking.” aldus Lies Jans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here