Brilliant by Design gaat over Tsjechisch glas en porselein

Brilliant by Design

Brilliant by DesignBrilliant by Design is de titel van de tentoonstelling over Tsjechisch glas en porselein die nog tot 2 juni 2014 in het Design museum Gent plaatsvindt.

De tentoonstelling stelt de kwaliteit en de verscheidenheid in het werk van de Tsjechische ontwerpers in de kijker. Dit initiatief van de Tsjechische Centra plaatst hedendaagse ontwerpen in het perspectief van historische voorgangers.

De tentoonstelling is gewijd aan verrassende glas- en keramiekontwerpen uit het voorbije decennium. Naast het werk van gevestigde waarden uit het Tsjechische design toont ze ook voorwerpen van hedendaagse ontwerpers. Verleden en heden zijn vertegenwoordigd door creaties met een opmerkelijke esthetische kwaliteit en die een wisselwerking tussen tijdperken en ontwerpers duidelijk maken.

Sinds het midden van de 19de eeuw presenteerden de producenten van Tsjechische glas en porselein op de internationale tentoonstellingen voorwerpen waarvan het ontwerp was toevertrouwd aan externe kunstenaars met een academie-opleiding. De dag van vandaag maken kunstenaars en ontwerpers integraal deel uit van het volledige ontwerp- en productieproces.

Tsjechisch glas en porselein nemen een vooraanstaande plaats in onder de door de Tsjechische Republiek geëxporteerde producten. Een eeuwenoude tradie van hoog vakmanschap draagt bij tot een uitmuntende kwaliteit die wereldwijd zeer gegeerd is.

“Tsjechisch glaswerk en porseleingoed weten hun uitstekende faam wereldwijd te handhaven. Wij zijn bijzonder blij designstukken van zo’n hoge kwaliteit te kunnen voorstellen. Tsjechisch glaswerk is in België geen onbekend gegeven. Ik verwacht een grote belangstelling voor de tentoonstelling in het Design museum Gent dat in zijn permanente collectie veel Tsjechische stukken telt”, aldus Kristina Prunerová, directrice van het Tsjechisch Centrum in Brussel.

Beeld René Roubicek :

René Roubicek was een van de eerste Tsjechische glaskunstenaars die glas als materiaal voor sculpturen aanwendde. Als geen ander kent hij de kwaliteiten en de mogelijkheden van het materiaal glas. Wat hij ontwerpt, staat steeds een trapje hoger dan het gewone. Het is moeilijk om zijn technisch hoogstaande ontwerpen te doorgronden. Men krijgt moeilijk zicht op zijn keuzes en experimenten die aan het creatieproces vooraf gaan. Hij won vele prijzen voor zijn creaties, waaronder de Grand Prix op de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958.

De vaas ‘Trendy’ ontwierp hij naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Moser glasfabriek.

Dit bedrijf, opgericht in 1857, is beroemd voor de originele drinkglazenreeksen en de talrijke sierobjecten in kristal en gekleurd glas. Het enorme vakmanschap van glasblazers, slijpers, decorschilders en graveerders is fenomenaal. Elk mondgeblazen stuk is uniek en ondergaat een nauwkeurige procescontrole.

Beeld Arki Levy :

Arik Levy (°1963), afkomstig uit Israël, is heel veelzijdig: kunstenaar, technicus, fotograaf, ontwerper en filmmaker. Zijn vaardigheden zijn eindeloos.

Door zijn ontwerpen voor het Tsjechische glasbedrijf Verreum draagt hij bij tot het inblazen van nieuw leven in het Tsjechische glasambacht. Verreum ijvert om de samenwerking tussen Europese glasbedrijven en ontwerpers te intensifiëren.

De cachepot ‘vegetal drop’ bestaat uit verzilverd glas. Verzilverd glas is reflecterend gemaakt door aan één zijde een zilverlaag aan te brengen, waardoor de bekende spiegel ontstaat.

Brilliant by Design in Design museum Gent nog tot 2 juni. Www.designmuseumgent.be

Brilliant by Design
Caroline Neels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here