Boetes van 250 euro voor verhuur van kamers op internet

hotelkamerVlaamse regulitis slaat nu ook toe bij aanbieders van woningen en kamers via websites. Open Vld hekelt krampachtige houding Departement Vlaanderen Internationaal

Nadat de alternatieve taxi-dienst Uber door een Brusselse rechtbank is verboden, wil nu ook de Vlaamse overheid een soortgelijk initiatief voor de verhuur van woningen en kamers aan banden leggen. “Het Departement Internationaal Vlaanderen gaat op zoek naar mensen die hun woning of kamers via websites als couchsurfing.org en airbnb.be ter beschikking stellen. Men zwaait zelfs met boetes van 250 euro. Dit is Vlaanderen op zijn slechtst.

Regeltjes gaan boven alles en private en persoonlijke initiatieven worden afgeblokt,” zegt Marnic De Meulemeester, Vlaams Parlementslid. “Men zou beter nagaan hoe men dergelijke initiatieven kan inschakelen in het Vlaamse toerismebeleid, in plaats van ze als een nieuwe Don Quichot te willen bestrijden.”

Volgens verschillende kranten gaat de Vlaamse overheid actief op zoek naar mensen die in hun woning een kamer aanbieden aan toeristen via websites als couchsurfing.org en airbnb.be. Ze krijgen een brief waarin ze op hun verplichtingen worden gewezen. Ze riskeren een boete van 250 euro als ze geen gevolg geven aan die brief. Op websites zoals airbnb.be en couchsurfing.org kunnen mensen hun woning, al dan niet tegen een kleine vergoeding, ter beschikking stellen van toeristen.

In de krant laat de verantwoordelijke van het departement Internationaal Vlaanderen weten dat dit niet kan. Iedereen die toeristen ontvangt en daar openlijk over communiceert moet een toeristische vergunning aanvragen. “Het is duidelijk dat overheden het steeds moeilijker krijgen om in de digitale en sociale wereld van vandaag hun vaak verouderde regeltjes nog opgelegd te krijgen. In plaats van halsstarrig vast te houden aan die regeltjes, in een heilloze poging om dit wereldwijde initiatief af te blokken, zou Vlaanderen beter nagaan hoe ze dergelijke initiatieven kan inschakelen in haar beleid, bijvoorbeeld op het vlak van toerisme. Nu reageert Vlaanderen jammer genoeg zeer krampachtig en laat ze kansen liggen,” besluit De Meulemeester.

De reactie van Geert Bourgeois op twitter: https://twitter.com/GeertBourgeois/status/457112165347229698
@RuttenGwendolyn #regelneverij #betutteling #0h!VLD heeft regelgeving mee goedgekeurd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here