Woelig taaldebat in Gentse OCMW-raad

gent torensHet debat over de plaats van het Nederlands en de moedertaal (voor wie het Nederlands niet de moedertaal is) speelt niet alleen in het onderwijs. Ook in de Gentse OCMW-raad is dat taaldebat scherp aan de orde. En opnieuw staan N-VA en de paarsgroene meerderheid recht tegenover elkaar.

Paarsgroen schrijft in haar visienota dat de toegang van allochtone senioren tot de woon- en zorgcentra laagdrempelig moet zijn. Dat betekent dat hallalvoeding aangeboden wordt, en dat in de lokale dienstencentra en woon- en zorgcentra gescheiden activiteiten voor mannen en vrouwen worden georganiseerd. Open VLD, SP.A en Groen willen in dat verband ook een – wat genoemd wordt – soepel taalbeleid.

De N-VA is daar vierkant tegen. OCMW-raadslid Els Roegiers verwijst voor haar verzet naar de nota zelf waarin wordt gesignaleerd dat het niet kennen van Nederlands voor bejaarden met migratieachtergrond dé grootste barrière is om gebruik te maken van de dienstverlening. Roegiers: “Ik pleit ervoor om ook in de woon- en zorgcentra het Nederlands te respecteren. Om te beginnen puur praktisch: de Nederlandse taal moet de verschillende nationaliteiten in Gent verbinden of anders wordt Gent onleefbaar. Want het Nederlands is de hefboom naar integratie. De paarsgroene meerderheid wil de niet-integratie kennelijk alleen maar bestendigen.”

Het is voor een stuk vergelijkbaar, zegt Roegiers, met de discussie over ritueel slachten en dierenwelzijn. “Ik kreeg van Groen na mijn pleidooi voor verdoofd ritueel slachten het verwijt een Vlaams Belanger te zijn. Behoorlijk bizar: je zou van Groen op dat punt steun verwachten… “

Voor de N-VA is het duidelijk dat er bij Groen en SP.A andere belangen spelen dan het welzijn van mens en dier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here