Internationale resultaten van werelds grootste drugsonderzoek

drugsonderzoek’s Werelds grootste drugsonderzoek: de internationale resultaten

In november 2013 lanceerde de Global Drug Survey zijn jaarlijkse drugsonderzoek en dat was dit jaar groter dan ooit. In maart publiceerden we de Belgische resultaten. Nu hebben we ook de vergelijking met andere landen: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Nederland, Hongarije, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Australië.

Cocaïne goedkoopst in België
Als we kijken naar de aankoopprijzen van verschillende drugs over de landen heen, dan blijkt uit de enquête dat cocaïne de duurste drug is met een gemiddelde prijs van meer dan 100 euro. MDMA-poeder volgt met 50 à 60 euro, daarna ketamine met 40 à 50 euro. Helemaal onderaan komen xtc-pillen en cannabis met iets meer dan 10 euro per gram. In België blijken de prijzen lager te liggen dan in de andere landen. Zo is cocaïne het goedkoopst in België met een prijs rond de 50 euro en het scoort dan ook hoog als er gevraagd wordt naar waar voor geld. Ook voor ketamine, xtc-pillen en MDMA-poeder behoort België tot de goedkoopste landen.

Meer aandacht nodig voor schadebeperkende maatregelen
Cannabis roken zonder tabak vermindert de kans op longschade en het risico op longkanker. Toch behoren Belgische cannabisrokers tot de ferventste rokers van cannabis met tabak (meer dan 90%). Dit is de hoogste score over de landen heen. “We hebben repondenten gevraagd voor welke drugs ze al medische hulp gezocht hebben. Op die vraag scoort België het op één na hoogst voor alcohol. Er dient dus meer aandacht te komen voor schadebeperkende maatregelen bij het gebruik van alcohol en cannabis”, zegt onderzoekster Tina Van Havere van de HoGent.

Belgen scoren het hoogst bij risico-indicaties voor alcoholgebruik
Niet onverwacht is alcohol de meest gebruikte drug. Maar niet voor iedereen blijkt dat zonder problemen te zijn. Volgens de AUDIT-schaal, een meetinstrument van de WHO, vertonen bijna 200 respondenten (ongeveer 7%) de hoogste risico-indicatie, waarbij aangeraden wordt om naar een specialist door te verwijzen en eventueel een behandeling op te starten. België blijkt hierin in vergelijking met alle andere landen een duidelijke koploper (gemiddelde is 5%) en de Belgische gebruiker schat duidelijk zijn eigen gebruik veel positiever in dan gebruikers uit andere landen.

Opvallend aan de globale cijfers is dat er heel wat respondenten aangeven dat ze ooit en in de laatste 12 maanden wel eens op het werk aanwezig waren met een kater na het drinken van alcohol. Ook ‘coming down’ van drugs op het werk scoort vrij hoog. België scoort hierin in vergelijking met andere landen gemiddeld.

Kopen via het internet
Het aankopen van drugs via het internet gebeurt het vaakst in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. België scoort hierin vrij laag met 6,7%. Als we vragen aan deze laatste groep of ze dit deden tijdens de voorbije 12 maanden, dan merken we dat België hoger scoort. Dit zou dus op een stijging kunnen wijzen die we nauwlettend in het oog moeten houden.

In totaal heeft minder dan 5% ooit ‘legal highs’ gekocht, waarbij België met 3,6% nog lager scoort. Het Verenigd Koninkrijk (meer dan 10%), Nieuw-Zeeland, Nederland, Australië en de Verenigde Staten zijn hier duidelijke koplopers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here