Kinderdagverblijven leren kinderen gezond eten en bewegen

kinderenNederlandstalige kinderdagverblijven in Brussel leren kinderen gezond eten en bewegen

Overgewicht is bij jonge kinderen een groot probleem. Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het sterk aanwezig. Kinderdagverblijven kunnen
overgewicht bij kinderen mee helpen voorkomen. Daarom ontwikkelde het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) in opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Logo Brussel het project ‘Gezonde voeding en beweging in kinderdagverblijven in Brussel’. Het project wil Nederlandstalige kinderdagverblijven in Brussel ondersteunen in het uitwerken van een kwaliteitsvol voedings- en bewegingsbeleid.

Jong geleerd is oud gedaan
Als VGC-Collegelid bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Gezin maakte Brigitte Grouwels het nodige geld vrij voor dit project. “Het dagelijkse leven in het kinderdagverblijf heeft een belangrijke invloed op de leefgewoonten van jonge kinderen en hun ouders”, stelt Collegelid Grouwels. “Zowel voor gezonde voeding als voor beweging geldt dezelfde regel: vroeg begonnen is half gewonnen. Als kinderen tijdens de eerste levensjaren gezond eten, dan is de kans groter dat deze trend zich voortzet in hun verdere leven.”

Jammer genoeg komt overgewicht ook bij kinderen voor: 22% van de Belgische kinderen tussen 5 en 9 jaar heeft overgewicht. Bovendien is overgewicht vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het sterkst aanwezig (27%).

Daarom is er ook voor kinderdagverblijven een rol weggelegd om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Door gezonde maaltijden en voldoende beweegprikkels aan te bieden, het goede voorbeeld te geven en jonge kinderen en hun ouders aan te moedigen gezond te eten of meer te bewegen.

Om kinderdagverblijven hierin te ondersteunen heeft het VIGeZ het project ‘Gezonde voeding en beweging in kinderdagverblijven in Brussel’ ontwikkeld. Dit project kwam tot stand binnen het beleid van het collegelid bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Gezin. In 2013 maakte het bevoegde collegelid hiervoor 60.000 euro vrij.

Meer informatie over het vormingsaanbod: www.opgroeieninbrussel.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here