Fotografiestudenten analyseren sporen van eerste wereldoorlog

Frontaal_campagne_beeldFotografiestudenten analyseren sporen van eerste wereldoorlog

Wat gebeurt er als je honderdveertig jonge, beginnende fotografen confronteert met een stad die zo zwaar werd getroffen door de oorlog als Ieper. De fototentoonstelling Frontaal is het antwoord op die vraag.

Jonge fotografen vinden in Ieper 100 jaar na de feiten nog steeds een veelvoud aan verhalen over oorlog, pacifisme, wederopbouw, erfgoed, herdenking, weemoed, hoop, verbondenheid, solidariteit en vrede.

Eén onderwerp, vier thema’s
De studenten kregen tijdens een intensieve werkweek lezingen en briefings over de sporen van de oorlog in het landschap, milieu, mens, stad, land en geschiedenis van de omgeving rond Ieper. Die informatie vormde de basis voor hun fotografische analyses. Vier thema’s stonden hierbij centraal: reportage/documentaire, landschap, enscenering en portret. Frontaal is het resultaat van die analyses.

Frontaal, voorbeeld van hands-on onderwijs
Hoe leid je jongeren op tot fotografen? Voor de professionele bacheloropleiding Fotografie van LUCA School of Arts kan dit slechts via een praktijkgerichte, ‘hands-on’ aanpak. Al een aantal jaren kiezen ze voor een intensieve werkweek op locatie waar we fotografen-in spe onderdompelen in een thema. Het werk van onze studenten evolueert zo van toevalstreffer (de toevallige mooie foto) naar de continue output van de professionele fotograaf, van materiaalwoede naar sprekend beeld.

Deelnemende fotografen
Luc Auwaerts, Ellen Baert, Koen Bracke, Kenric De Backer, Kaat De Malsche, Lisa Biltereyst, Arian Ingels, Heleen Larsen, Michelle Leysen, Celine Olivetti, Josima Quintelier, Marlies Scheemaker, Jamie-Lee Sienes, Robin Vercauteren, Sarah Wijns en vele anderen. Een volledige lijst wordt na 22 april gepubliceerd.

Curator
John Devos
LUCA Campus Narafi Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here