De spektakelmusical 14-18

1418
1418

1418De spektakelmusical ‘14-18’

De musical omtrent de Eerste Wereldoorlog belooft ronduit spectaculair te worden. De gigantische cast alleen al spreekt tot de verbeelding. Onder de gemobiliseerde Belgische soldaten vinden we onder meer Jan (Jelle Cleymans), zijn jonge broer Kamiel (Lander De Poortere), zijn bloedvriend Fons (Jonas van Geel) en macho avant la lettre Albert (Bert Verbeke).

Iedereen is er bij aanvang van overtuigd dat de strijd kortstondig zal zijn, maar het conflict blijkt uiteindelijk niet alleen veel langer te duren maar ook meedogenlozer te zijn dan ooit gedacht.

Jan die inmiddels vader is geworden, wil per se zijn zoon en zijn vrouw Anna (Free Souffriau) zien. Albert verlangt naar zijn liefjes, Kamiel – doodsbang voor elke vorm van geweld – zoekt wanhopig naar een manier om aan de situatie te ontsnappen en Fons heeft inmiddels zijn oog laten vallen op de knappe verpleegster Celine (Maaike Cafmeyer).

Frank Van Laecke die eerder de musical Daens regisseerde, tekent ook voor script en regie van deze heroïsche strijd om te overleven. Generaal van dienst is Jo Demeyere en Peter Van de Velde is zijn korporaal.

Studio 100 haalt alles uit de kast om er een, in België ongezien spektakelstuk van te maken. ‘14-18’ wordt vertoond in de Nekkerhal in Mechelen over een oppervlakte van 2 voetbalvelden groot. Met mobiele decorstukken en een 150 meter rijdende tribune die als het ware in- en uitzoomt op een actie of een gebeurtenis. Sleutelwoord is dus beweging. De rijdende tribune biedt plaats aan 1.888 toeschouwers die zich eerder op een filmset zullen wanen, midden grootse oorlogstaferelen afgewisseld met intieme, emotionele sleutelmomenten tussen de hoofdpersonages.

De muziek is van Dirk Brossé die meer dan ooit musical- en filmscore vermengt.

‘14-18 Musical’ in de Nekkerhal in Mechelen.
Alle info op www.1418.nu
14182
Caroline Neels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here