Uitzending Telefacts-reportage van vanavond verboden

vtmnieuwsVTM laat weten in een persmededeling dat de uitzending van Telefacts-reportage deze vanavond is verboden.

Persbericht VTM:Het actualiteitenmagazine Telefacts mag vanavond –dinsdag 8 april 2014- een reportage over mogelijke corruptie bij het gerecht in Veurne niet uitzenden. In deze zaak die in 2013 aan het rollen ging en waarover de voorbije maanden in de pers uitvoerig bericht werd, was er sprake van verschillende schandalen. Tegen een betrokken rechter werd een onderzoek gevoerd en het Hof van Beroep stelde hem een tiental dagen geleden in verdenking voor heling, afpersing, valsheid in geschrifte en fiscale inbreuken. Het parket-generaal onderzoekt ook de beschuldigingen over corruptie van de rechter.

Over deze zaak wou VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes vanavond een reportage uitzenden met daarin een aantal nieuwe getuigen. Ook aan de betrokken rechter en zijn advocaten werd verschillende keren een reactie gevraagd die ze ook schriftelijk hebben gegeven.

Vanavond om 18u00 heeft een gerechtsdeurwaarder de beslissing van de rechtbank in Brussel betekend aan algemeen hoofdredacteur van VTM NIEUWS, Kris Hoflack waarin de betrokken rechter een eenzijdig verzoekschrift had ingediend om de uitzending van Telefacts te verbieden. Als VTM de reportage toch uitzendt, riskeert de zender een dwangsom van 200.000 euro te betalen.

VTM heeft daarom noodgedwongen beslist om de reportage vanavond ‘voorlopig’ niet uit te zenden. De zender beraadt zich over verdere juridische stappen.

Algemeen hoofdredacteur Kris Hoflack: “Ik betreur dat dit uitzendverbod er gekomen is op basis van een eenzijdig verzoekschrift, want dat betekent dat de rechter VTM NIEUWS in deze zelfs niet heeft gehoord. Wij beraden ons nog over verdere juridische stappen. Maar ik protesteer nu al met klem tegen deze vorm van censuur. Ik heb een dergelijke maatregel in mijn 25 jarige journalistieke loopbaan nog nooit meegemaakt. Dat met een eenzijdig verzoekschrift een reportage waarin alle regels werden gerespecteerd kan verboden worden, is zeer triest voor de persvrijheid. Dat dit verzoekschrift zo kort voor de uitzending wordt betekend en dat de gevorderde dwangsom zo omvangrijk is, is bovendien een vorm van druk waarbij in het licht van de persvrijheid vele vragen kunnen gesteld worden.”


Bekijk meer video’s van Telefacts op vtm.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here