Haaltert krijgt nu ook uitbetaalde dwangsommen terug

verle baeyensHaaltert krijgt nu ook uitbetaalde dwangsommen terug in zaak-Beeckman

Nadat eerder dit jaar een rechter in Dendermonde een deel van de dwangsommen had verworpen die de ‘boze’ wandelaar Luc Beeckman van zijn gemeente had gevorderd, is er nu een volgende belangrijke rechterlijke uitspraak in de aanslepende procedureslag omtrent de voetwegen in Haaltert. En wat voor een: het Hof van Cassatie heeft het dwangsomarrest-Beeckman in zijn totaliteit vernietigd. Hierin was aan de gemeente een dwangsom opgelegd die ondertussen tot meer dan 23.000 euro was opgelopen. Volgens burgemeester Veerle Baeyens zal de gemeente door deze uitspraak de uitbetaalde dwangsom volledig kunnen recupereren.

Het oorspronkelijke vonnis van 2008 veroordeelde de gemeente Haaltert tot het betalen van een dwangsom van 20 euro per dag en per inbreuk aan de heer Beeckman. Dit moest de gemeente betalen voor elke dag dat zij er niet in slaagde een achttal openbare voetwegen weer volledig “vrij en begaanbaar” te maken.

Het zou een moeilijke opdracht van lange adem worden omdat de toestand van een voetweg nu eenmaal verandert in de tijd en volgens de seizoenen, maar vooral ook doordat wat eens een voetweg was, in sommige gevallen niet eens meer bestond, omgeploegd was of gewoonweg ‘opgegaan’ in privé-eigendom.

Door het vonnis zag de gemeente zich bovendien vaak genoodzaakt om aanpalende bewoners te dagvaarden en dus te investeren in dure en tergende procedures tegen haar eigen inwoners in plaats van in het effectieve onderhoud en het uitgebreid promoten van haar waardevolle voetwegennetwerk.
De algehele vernietiging van dit arrest door het Hof van Cassatie betekent niet alleen een erkenning van het feit dat de gemeente wél al het nodige onderhoud doet en dat de dwangsommen onterecht waren, maar ook dat veel van deze opgestarte procedures gewoon nodeloze investeringen zijn. Het college bekijkt eerstdaags of er voor de kosten van deze procedures een schadevergoeding kan gevorderd worden.

De gemeente beraadt zich ook over de te volgen weg om de ‘onverschuldigde’ betaling van 23.000 euro zo snel mogelijk van de heer Beeckman terug te vorderen. “Het geld zal geïnvesteerd worden in infrastructuur die rechtstreeks aan de inwoners ten goede komt zoals de aanleg van nieuwe fietspaden”, aldus nog burgemeester Veerle Baeyens.
landwegel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here