Wereld Gezondheid Dag, neem zelf je gezondheid in handen

voedselmandNeem zelf je gezondheid in handen!

Naar aanleiding van Wereld Gezondheids Dag, wil de Europese Federatie van Psychologen Verenigingen de rol van gedrag benadrukken op onze gezondheid. “In tijden waarin de financiering van onze gezondheidszorg onder druk staat omwille van overconsumptie van medische interventies, is het belangrijk om te kijken naar meer kost effectieve maatregelen om onze gezondheid te verbeteren, zoals ons eigen gedrag!”, zegt Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen.

Op 7 april viert de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) Wereld Gezondheid Dag en trekt daardoor de aandacht naar het brede domein van gezondheid.

EFPA, de Europese beroepsvereniging van psychologen, maakt van de gelegenheid gebruik om in heel Europa regeringen en beleidsmakers aan te sporen om meer gebruik te maken van psychologische kennis binnen onze gezondheidszorg. “De Europese gezondheidszorgsystemen staan voor enorme uitdagingen,” legt Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen uit, “als gevolg van het feit dat we langer leven en daardoor meer kans lopen om ziekten op te lopen. Helaas, hebben we steeds de neiging om meer aandacht te geven aan dure medische behandelingen in plaats van te kijken naar meer kostenbesparende en preventieve maatregelen zoals het promoten van gedrag dat onze gezondheid kan bevorderen.”

Onderzoek, uitgevoerd in de laatste twintig jaar, heeft immers duidelijk aangetoond dat zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid danig beïnvloed kan worden door gedrag, zoals vb. stoppen met roken, consumeren van alcohol, bewegen, eten, voldoende slapen, rust en ontspanning, al dan niet gebruik maken van gezondheidsvoorzieningen of eigen hygiëne en zelfzorg. “Dit zijn allemaal heel specifieke, aan gezondheid gerelateerde gedragingen en gedrag is nog steeds het domein bij uitstek waarin psychologen de experten zijn,” stelt Lowet. “We kunnen daarom een belangrijke rol spelen in het helpen veranderen van gedragingen die schadelijk zijn voor de gezondheid naar gedragingen die juist bevorderend zijn voor de gezondheid. Helaas, moeten we vandaag vaststellen, dat niettegenstaande de enorme uitdagingen waar we voor staan in Europa, we nog steeds niet genoeg middelen investeren om mensen bewust te maken dat ze zelf een bepalende factor door zelf controle te nemen over hun eigen gezondheid! We zouden dit kunnen bereiken door meer gebruik te maken van wetenschappelijk onderzoek uit de psychologie en dit te vertalen naar onze gezondheidszorgpraktijk en door klinisch psychologen een grotere rol te laten spelen binnen onze gezondheidszorgsystemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here