Welke toekomst voor de Gentse Feesten na debacle Tomorrowland

gentse feesten“De tijd is rijp voor een open, eerlijk en oprecht debat rond de toekomst van de Gentse Feesten” laten de leden van het Feestbaarheidskader, de organisatie achter de ’10 geboden van de Gentse Feesten’ verstaan. Het débacle rond Tomorrowland is volgens hen nog maar eens een duidelijk voorbeeld van de hoge druk op het rijtje festivals waar ook de Gentse Feesten toe behoren. Open communicatie tussen alle belanghebbenden lijkt hen dan ook de manier om een voorspoedige en gezonde toekomst van de Feesten te verzekeren, “maar dan is de hoogste tijd om daarmee te starten” klinkt het. De groep nodigt daarom iedereen met een mening, hart en/of kritiek op de Feesten op maandag 31 maart 2014 uit in zaal Seleskest, Sint-Salvatorstraat 38 in Gent voor een open debat. Dit start om 19h30.

Van Schepen Peeters tot vzw Leefbaarheidskader

Bevestigde panelleden zijn schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters, pleinorganisatoren Guido De Leeuw (Trefpunt vzw) en Maarten Quaghebeur (Boomtown) en buurtbewoner Frank Gelaude (Wonen in de Gentse Feesten). Met enige trots kondigt het Feestbaarheidskader aan dat ze ook Kati Couck van vzw Leefbaarheidskader hebben kunnen overhalen om in het panel te zetelen. ”Oorspronkelijk startten we met de ’10 geboden’ als reactie op de standpunten van het Leefbaarheidskader. Een open debat zonder hun aanwezigheid zou binnen de huidige context dan ook maar een doekje voor het bloeden zijn” verklaart het Feestbaarheidskader.

Historische, sociaal-culturele en economische input komt er van Prof. dr. Koen Schoors (Ugent), Prof. dr. Eric Corijn (VUB) en Eric Goeman (politieke debatten Gentse Feesten). Het geheel wordt gemodereerd door Nico Burssens. “Een pittige en ongeziene mix die ongetwijfeld een bijzonder diepgaand debat rond de visie van eenieder tot stand kan brengen’ klinkt het bij de leden van het Feestbaarheidskader. Na het panelgesprek is er tussen 21h30 en 22h00 ruimte voorzien voor vragen en opmerkingen vanuit het publiek.

Een stadsbreed draagvlak

Gevraagd naar de reden waarom ze dit debat zelf organiseren, antwoordt het Feestbaarheidskader dat “onze actie op veel sympathie werd onthaald bij de bezoekers van de Gentse Feesten. Vanuit onze onafhankelijkheid slaagden we er echter ook in een draagvlak voor de inhoud van de actie bij voor- en tegenstanders van de Feesten in de stad zelf te creëren”. De organisatie stelt echter vast dat een open dialoog rond een toekomstvisie tussen deze betrokkenen op dit punt moeilijk of zelfs onbestaande is. Ze besloten daarom om op basis van het ontstane draagvlak zelf het initiatief te nemen om een afvaardiging van Stadsbestuur, pleinorganisatoren en buurtbewoners zelf samen te brengen in een open gesprek. “Een primeur” klink het duidelijk.

Voorlopig afscheid

Het Feestbaarheidskader neemt met dit debat eveneens afscheid van haar engagement in de Gentse Feesten. “We hopen dat dit debat het begin betekent van een open debat- en gesprekscultuur rond de Gentse Feesten, waardoor we onszelf eigenlijk overbodig maken” meent de groep. “Het is nu aan de stad en de organisatoren” klinkt het nog. De leden van het Feestbaarheidskader houden echter een oogje in het zeil: “afhankelijk van de actualiteit en eventuele ontwikkelingen rond de Feesten in de toekomst sluiten we uiteraard niets uit”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here