STOP besparingen in de Letteren en Wijsbegeerte

studentenDe studentenraad van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent klaagt op een ludieke manier een tekort aan financiering door de overheid aan.

Door aan professoren te vragen een persoonlijk voorwerp of tijd te veilen, willen ze geld inzamelen voor hun faculteit. In korte filmpjes op de Facebookpagina “STOP besparingen op de Letteren en Wijsbegeerte” getuigen professoren van hun steun voor de actie en leggen ze uit wat ze veilen.

Dit varieert van een initiatie Orientaalse Dans tot juwelen. De pagina kreeg op korte tijd bijna duizend likes. Op 1 april zal de studentenraad de opbrengsten overhandigen aan de decaan. “De positieve respons van de professoren was echt enorm”, vertelt Sofieke Nilis van de studentenraad ons, “dit bewijst dat ook zij de onderfinanciering van het onderwijs als een groot probleem ervaren. Deze veiling heeft dan ook als voornaamste doel op een ironische manier het tekort aan centen aan te tonen”.

Voorzitster Julie Steendam getuigt: “De actie staat niet op zichzelf maar kadert in een bredere context. Twee jaar geleden was er al een actie aan dezelfde faculteit in Gent. Deze heeft zich vorig jaar verspreid naar de rest van België en zodoende kwamen op 28 maart 2013 meer dan 5000 studenten op straat over heel België, waarvan 2000 in Gent”. Ook dit jaar zullen er in heel het land acties zijn: de Waalse en Brusselse studenten zullen een centrale betoging houden in Brussel en in Vlaanderen zal er in elke studentenstad ook enige vorm van actie ondernomen worden. Al deze acties zullen opnieuw plaatsvinden op één dag, namelijk 2 april.

Sinds alle Vlaamse regeringspartijen in studentenblad Schamper aangekondigden dat ze een verhoging van de inschrijvingsgelden als een aanvaardbare oplossing zien voor het tekort aan budgetten bij de universiteiten, vinden de studenten dat ze deze verwaarlozing door de overheid niet langer kunnen pikken. Zij zien onderwijs niet alleen als een aanloop naar de arbeidsmarkt, maar ook als een maatschappelijke vorming die onontbeerlijk is om een samenleving op een gezonde manier te laten functioneren. Ook met de verkiezingen die eraan komen op 25 mei leek het de studenten een uitgelezen kans om net nu de druk op de ketel te verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here