Prijs van oud papier daalt met 20%.

papierDe prijs van oud papier daalt met 20% zegt COBEREC-FEBEM, de Confederatie van de Belgische Recuperatie

Europa zamelt maar liefst 8 miljoen ton oud papier en karton meer in dan wat de Europese papierfabrieken kunnen verwerken. Veel van dat papier gaat normaal naar China. Maar een dalende groei, productie en export uit China, stijgende vrachttarieven en de zwakke dollar tempert de afname van oud papier door China. “De gevolgen zijn dramatisch. Oud papier in Europa brengt nu al 20% minder op”, zegt Jan Vermoesen van COBEREC, de Confederatie van de Belgische Recuperatie, aangesloten bij UNIZO. Ook in Indonesië en in andere traditionele bestemmingen voor Europees oud papier en karton doen zich dezelfde problemen voor. COBEREC waarschuwt voor een verdere daling van de prijs voor oud papier, zeker omdat in april opnieuw prijsstijgingen voor de vrachttarieven zijn aangekondigd, en stelt zich de vraag “of de economische heropleving die her en der wordt aangekondigd structureel is, daar de vraag naar grondstoffen zwak is.”

Veel van wat Europeanen aankopen, komt uit China en is veelal verpakt in karton. In plaats van lege containers terug te sturen, worden ze gevuld met oud papier en karton. Dat neemt China af om te recycleren tot nieuw papier en karton waarmee het nieuwe ladingen kan verpakken. Maar de vraag naar oud papier en karton uit Europa door China daalt door verschillende factoren. In de eerste plaats omdat meer lokale bevoorrading mogelijk is door de toenemende Chinese lokale consumptie en de plaatselijke selectieve inzameling van oud papier en karton. Ook daalt de groei in China, met minder industriële productie en minder export als gevolg. Daarnaast verkiest China oud papier uit Amerika omwille van de zwakke dollar. Ook in Amerika is de oud papier prijs de laatste weken ineen gezakt. Ten slotte zijn er door de dalende export uit China minder retourvrachten beschikbaar en worden de vrachttarieven duurder. In april zouden de vrachttarieven opnieuw stijgen, met een daling van de prijs van oud papier in België als gevolg.

COBEREC FEBEM Paper vertegenwoordigt alle oud papier recuperanten in België. Zij geven een tweede leven aan oud papier en karton en besparen daarmee nieuwe grondstoffen en energie uit. In België wordt jaarlijks zo’n 2 miljoen ton oud papier en karton gerecycleerd, waarvan 1 miljoen ton ingezet wordt in Belgische papierfabrieken.

De sector telt een 50-tal bedrijven in België, goed voor 1.000 arbeidsplaatsen. Maatschappelijk zorgt de sector ook voor sociale tewerkstelling van laag gekwalificeerde arbeiders. De recuperatiesector is sterk geprofessionaliseerd. Bedrijven hebben zwaar geïnvesteerd, vooral in milieuperformantie, waar zij tot de top van Europa behoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here