Grootschalige WODCA-controle in de provincie Antwerpen

controleVannacht 22-23 maart 2014 had in de provincie Antwerpen een grootschalige WODCA-actie plaats waaraan in totaal 400 politiemensen deelnamen. Alle politiezones van de provincie Antwerpen, de federale wegpolitie, de scheepvaartpolitie en ook studenten van Campus Vesta van de afdeling politieopleiding participeerden aan de actie. Verder werden de voorbije nacht ook 1 speurhondgeleider en 1 drugshondgeleider ingezet.

Gouverneur Cathy Berx bracht een bezoek aan een WODCA-controle van de politiezone Voorkempen in Schilde en vervolgens een WODCA-controle van de politiezone MINOS in Wijnegem: “Zo wil ik de deelnemende politiemensen en ook alle andere medewerkers van de WODCA-controles bedanken voor hun inzet. Hun werk draagt immers substantieel bij tot een grotere pakkans én tot het onder controle houden en terugdringen van de weekendongevallen in de provincie Antwerpen.”

Hieronder vindt u een overzicht van de resultaten van de actie die gestart is op zaterdagavond 22/03 om 21.00u, en eindigde op zondagochtend 23/03 om 06.00u.

Controleplaatsen
De lokale en federale politie voerden controles uit in 45 gemeenten in de provincie Antwerpen.

Resultaten WODCA-snelheidscontroles

Er werden 5927 bestuurders op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 587 te snel (9,9%).

Resultaten WODCA-alcoholcontroles

Er werden 9 217 voertuigen staande gehouden voor een alcoholcontrole en er werd bij 7 152 bestuurders een ademtest afgenomen. 274 tests (3,8%) waren positief. 154 tests gaven zelfs een resultaat boven 0,8 promille.

Op te merken valt dat deze controles hoofdzakelijk a-selectief gebeuren, dat betekent dat bij iedereen die de controle passeert, een ademtest wordt afgenomen.

Resultaten WODCA-drugscontroles

Bij 21 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen, 13 chauffeurs werden positief bevonden en dienden een bloedproef te ondergaan.

Ingetrokken rijbewijzen

62 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Specifieke voorvallen/bevindingen

– PZ Neteland: Ploeg WODCA heeft voor bijstand gezorgd bij een geval van diefstal uit een vrachtwagen. De daders waren niet meer ter plaatse, maar later werd er een lichte vrachtwagen aangetroffen met daarin materiaal dat gelinkt kan worden aan de diefstal. PZ Neteland onderzoekt de zaak verder.

– Algemeen: Heel wat voertuigen die gecontroleerd werden, bleken niet verzekerd te zijn. Verder werden er ook enkele geseinde personen aangetroffen bij controles.
– Eén speurhond en één drughond waren actief tijdens de WODCA-nacht. Hun standplaats werd centraal gekozen bij de PZ Neteland.

Vaststellingen verkeersongevallen.

– PZ Noorderkempen – Merksplas (Steenweg op Hoogstraten): Een voertuig dat op het fietspad stilstaat wordt opgemerkt. De dronken bestuurder was achter het stuur in slaap gevallen, was van de baan afgeweken en raakte een haag alvorens tot stilstand te komen.

– PZ Mechelen: Ter hoogte van de Zemstbaan heeft een vrachtwagen op zaterdagavond een brug geraakt. De vrachtwagen wordt getakeld. Controle wees uit dat de chauffeur niet gedronken had.

– PZ Antwerpen: Bij de controlepost van de politie op de Binnensingel gebeurde een kop-staartaanrijding in de wachtrij aan de WODCA-controle. Voor één van de betrokken voertuigen konden niet de nodige boorddocumenten voorgelegd worden.

– PZ Hekla: Op het kruispunt Bist te Aartselaar kwam het vlak na middernacht tot een bumper-bumperaanrijding waarna één van de bestuurders een positieve ademtest aflegde. Een ziekenwagen kwam ter plaatse.

– PZ Rupel – In de Boomsestraat in Niel botste een voertuig tegen een elektriciteitskast. Bij het takelen moet men rekening houden met mogelijk gevaar omwille van de beschadigde elektriciteistkast. De bestuurder legt later een positieve ademanalyse af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here